- Hälsa
- Politik

Sköldkörtelförbundet har undersökt medlemmarnas förtroende för vården. Majoriteten är missnöjda med den vård de får och 72 procent anser att kompetensen bland läkarna är alltför låg. Ofta ges felaktig diagnos som depression och stress och de flesta har sökt vård fyra år eller mer innan de fått rätt hjälp. Detta påminner mycket om amalgamskadade som också nonchaleras i vården.
Underfunktion i sköldkörteln kommer ofta smygande med enorm trötthet, försämrat minne, koncentrationsproblem, depressiva besvär, sömnproblem, värk, viktuppgång, frusenhet och infertilitetsproblem. Flertalet valsar runt i vården under många år innan de får rätt diagnos. Det påminner delvis om amalgamskadades besvär.
Många tandvårdsskadade har ovanpå all förgiftning även sköldkörtelproblem. Varken i det första eller andra fallet får de rätt hjälp i vården. Delvis på grund av låg kompetens inom dessa områden men också till följd av ointresse för patientens egen berättelse bland vårdgivarna.
Det kan vara svårt för en läkare att kunna alla områden inom medicinen, men det största problemet är nog ändå att vårdgivare är dåliga på att lyssna på sina patienter.Väldigt många har en egen teori, är pålästa och känner förstås sin kropp bättre än någon annan. När det tar fyra år för patienter med sköldkörtelproblem att bli lyssnade till så tar det i medeltal 12 år innan amalgamskadade upptäcker orsaken till de många besvären. Endast en patient på tio får rätt diagnos av en läkare.
Därefter tillkommer problem att få rätt vård. Standardbehandling i dag är tillskott av tyroxin(levaxin), men om tyroxin inte om vandlas till ett annat sköldkörtelhormon (T3) har man föga hjälp av sitt levaxin. Sällan krivs T3 ut även om behov finns.
Förr i tiden fick patienter med underfunktion i sköldkörteln svinsköldkörtel, som mycket liknar människans sköldkörtel och innehåller både jod och samtliga fem sköldkörtelhormoner. Tyvärr får läkare bara skriva ut detta så kallade NDT (Natural Desiccated Thyroid) på licens, trots att det använts under lång tid ända in på 1980-talet utan problem.
En undersökning gjordes av Tandvårdsskadeförbundet i det s k HET-projektet (www.hetprojektet.info) med liknande resultat, dvs förtroendet för vården var lågt och medlemmarna skickades runt i vården utan att få adekvat behandling. Någon förändring har tyvärr inte uppmärksammats sedan slutrapporten lämnades år 2008. Det är bra att Sköldkörtelförbundet uppmärksammar problemen i vården igen, se mer via länken nedan.