- Forskning
- Hälsa
Forskare har funnit munhålebakterier i cystor i bukspottkörteln och de cystor som innehåller munhålebakterier verkar vara mer skadliga än övriga. Man kan förstås undra hur munhålans bakterier kommer in i bukspottkörteln, men eftersom bukspottkörteln mynnar i tolvfingertarmen så kan bakterier komma den vägen. Men att cystor inuti bukspottkörteln innehåller stor mängd bakterier med ursprung i munhålan var ändå förvånande.
Cancer i bukspottkörteln leder ofta till döden då denna cancerform ofta upptäcks så sent att cancern hunnit sprida sig till andra organ. Att man nu med DNA-teknik lyckats mäta mängden bakterier i dessa cancercystor är ett steg framåt för att bättre förstå orsaken till denna cancerform. Kanske kan man också bekämpa cystornas bakterier och därmed öka förbättringspotentialen.
Upptäckten är ytterligare anledning att vara rädd om tänderna och bekämpa sådana infektioner. Både tandlossningssjukdom och rotfyllda tänder ökar sannolikt riskerna. Detta gäller även andra sjukdomar som hjärtinfarkter och andra cancerformer.
Det forskarna också funnit är att endoskopi, för att undersöka tarmen inifrån med en minimal kamera, kan orsaka att bakterier från munhålan lättare kommer in i bukspottkörteln. Det man tror är att bakterier från munhålan följer med slangen ned i tarmen. Om patienten sköljer med bakteriedödande medel innan undersökningen kan det minska riskerna, vilket man förstås själv kan göra innan undersökningen.
Munhålans bakterier har funktioner som vi i dag har begränsad kunskap om och modern forskning visar att många sjukdomar kan ha sitt ursprung i munhålan. Kosten är viktig för att minska riskerna för karies. Har man väl fått sjukdomar i tandköttet behöver man förutom en bra kost också se till att hålla rent i tandkött, tandfickor och mellan tänderna.
I ett sådant läge kan det vara klokt att undersöka eventuella rotfyllda tänder och överväga att ta bort dem. Dels kan bakterier från rotfyllningar påverka munhålans bakterieflora och dels orsakar bakterier och bakteriegifter från munhålan ett ständigt arbete för immunförsvaret som sätter ner kroppens försvarsförmåga. Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier.
Till artikeln på KI:s hemsida (engelska)
Till forskningsrapporten(engelska)