- Forskning
- Hälsa
Att tarmens bakterieflora är viktig vet nog de flesta. Många har också fått klart för sig att munhålans bakterieflora också är viktig för munhålans funktion. Ogynnsam bakterieflora ökar risken för många sjukdomar och särskilt olika former av lungsjukdomar då man har en direkt koppling mellan munhålan och lungorna.
Alltmer forskning visar nu hur vikitg munhålans bakterieflora är. Inte bara tarmens mikrobiom skadas av antibiotika utan även munhålans. Därför är det inte heller bra att skölja munnen med antibakteriella medel om det inte är absolut nödvändigt. Tillförsel av bra bakterier är alltid bra.
Det många av oss inte vet är att i munhålan finns olika livsmiljöer för de nyttiga bakterierna. Tänder, tandkött, tunga och inre delen av kinden liksom den hårda och mjuka gommen har vanligen olika sorts bakterier.
Forskare har kommit fram till att munhålan rymmer över 700 olika bakteriearter och det gäller att ha jämvikt mellan dem om man ska slippa karies och andra sjukdomar i tänder, tandkött och käkar.
Tydliga kopplingar finns mellan detta orala mikrobiom och systemiska sjukdomar som lung-, hjärt- och kärlbesvär, reumatoid artrit, Alzheimers sjukdom och olika metabola besvär. Framför allt påverkas lungorna eftersom man där har ett direkt samband.
Flera forskningsrapporter har visat sambandet mellan orala sjukdomar och lungsjukdomar, vilket tyder på den orala mikrobiomets möjliga roll i andningssjukdomar som kroniska obstruktiva lungsjukdomar, lunginflammation, lungcancer etc.
I forskningsrapporten som det länkas till nedan granskas de bevis som finns mellan orala mikrobiomet och lungsjukdomar. Detta sätter åter fokus på bakteriedödande medel som försämrar bakteriefloran. Men det handlar också om våra dagliga matvanor och i det fallet är socker och snabba kolhydrater negativt. Positivt är fibrer och att man tillför bra bakterier.