- Hälsa
I Finland informeras om risken för att inflammationer och bakterier i munhålan kan orsaka andra sjukdomar inklusive kroniska sådana. Det handlar t.ex. om diabetes, lunginflammation och hjärtkärlsjukdomar. Svensk sjukvård är inte lika uppmärksam på sådana samband.
Tandköttssjukdomar är vanliga och kan orsaka andra problem utanför munhålan. Anledningen är att en lågintensiv inflammation i kroppen ställer krav på att immunförsvaret är aktivt och därmed kan allmäntillståndet påverkas.
Tandläkaren och forskaren Johann Lechner har tagit upp detta framför allt gällande inflammationer i käkbenet, som kan orsaka aktivering av cytokinen RANTES. Se mer inspelat föredrag med svensk text. När det inträffar betyder det att immunförsvaret får signaler om att aktiveras och man kan få symtom var som helst i kroppen. Det behöver alltså inte vara bara i själva käkbenet. Sådana problem är dock svåra att diagnostisera, vilket framgår av Lechners föredrag.
Han får medhåll av den finska övertandläkaren Hellevi Ruokonen som i en artikel konstaterar att: ”en muninflammation kan sprida sig till resten av kroppen via blodomloppet, immunologiska mekanismer eller via bakteriers beståndsdelar. Inflammationen kan orsaka blodförgiftning, hjärtklaffsinfektion, inflammation av ryggradens kotor eller bölder i hjärnan, lungorna, bukhålan eller levern”.
Det innebär att infektioner eller inflammationer i munhålan kan vara orsak till många olika sjukdomar med symtom någon annanstans i kroppen. Muninflammation är därmed en stor riskfaktor för folkhälsan. Att se till att alla har råd att gå till tandläkaren och ha regelbunden tandvård är därför väsentligt.
En följd av långvarig muninflammation kan vara t.ex. diabetes, försvagad glukoskontroll eller risken för arteroskleros och hjärt- samt hjärninfarkter. Lunginflammation hos ädre beror också främst på munhålebakterier och även reumatiska sjukdomar kan utlösas av problem i munhålan.
Till den finska artikeln (skriven på svenska)