- Forskning
- Hälsa
Ett balanserat oralt mikrobiom är avgörande för en persons allmänna hälsa och även psykiska välbefinnande, precis som tillräckligt med sömn. Studier visar att munhälsan också spelar en viktig roll för att bibehålla en frisk röst.
Infektioner i munnen, till exempel tandköttssjukdomar eller bölder, kan leda till inflammation som sprider sig till halsen och stämbanden. Detta kan i sin tur leda till heshet, obehag samt till och med skador på stämbanden om det inte behandlas.
En dålig munhälsa kan orsaka systemiska infektioner som påverkar andningsorganen, vilket ytterligare påverkar röstkvalitet och hälsa.
Saliv är viktigt för att hålla munnen och halsen fuktiga. Detta är nödvändigt för ett tydligt tal och en frisk röst. Tillstånd som minskar salivproduktionen, exempelvis vissa mediciner eller uttorkning, kan leda till muntorrhet och en ansträngd röst.
Felställda tänder eller problem med käken kan påverka talet. En bra munhälsa säkerställer att tänderna och käken är i rätt position, vilket underlättar tydlig artikulation och röstprojektion.
Tänderna bör borstas minst två gånger om dagen och man bör använda någon form av tandtråd eller mellanrumsborste dagligen för att avlägsna plack samt förebygga tandköttssjukdomar.
Man kan dessutom använda Lumoral som är en ljusaktiverad antibakteriell behandling. Denna har utvecklats av finska forskare och den förbättrar munhygienen. Lumoral bidrar till att minska skadliga bakterier i munnen och ger ett extra skydd mot tandköttssjukdomar och karies.
Tillräckligt med vätska bidrar till att upprätthålla salivproduktionen, vilken håller munnen respektive halsen fuktiga och främjar en frisk röst.
Man bör undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion, eftersom detta kan torka ut mun samt svalg och öka risken för cancer i dessa områden. Begränsa gärna intaget av koffein, då detta också kan bidra till muntorrhet.
Ät en balanserad kost och begränsa konsumtionen av sockerhaltiga livsmedel och drycker, som annars kan bidra till karies och tandköttssjukdomar.
Innan man talar under längre perioder eller sjunger, kan man värma upp stämbanden med mjuka övningar. Ge även rösten regelbundna pauser och undvik att skrika eller anstränga den på andra sätt.
Man kan använda avslappningstekniker som djupandning, meditation eller yoga för att minska stress, som kan påverka både munhälsan och röstkvaliteten.