- Forskning
- Hälsa
Undernäring är problem både i sjukvården och bland äldre. Av en ny forskningsrapport framgår att omkring 10 procent av våra äldre är undernärda, det vill säga har allvarliga näringsbrister. Det kan ge ökad sjuklighet och onödigt lidande, men näringsbrister skapar också sämre tandhälsa.
På sjukhus och inom äldreomsorgen är maten inte dålig men inte heller bra. Färska grönsaker och frukt ges sällan, sötsaker serveras till kaffet och ofta sätts ett glas saft fram istället för vatten. Många gånger är det alltför många timmar mellan kvällsmat och frukost på grund av färre personal under kväll och natt. Att vara utan mat i 12 timmar eller mer är inte ovanligt, men borde inte få förekomma vid risk för undernäring.
Av Livsmedelsverkets kostråd för äldreomsorgen framgår att äldre behöver relativt täta måltider med protein, vitaminer och mineraler. Ser vi oss omkring så tycks råden inte ha slagit igenom varken på äldreboenden eller i den kommunala hemtjänsten. Försämrad tandhälsa kan vara de första tecknen på undernäring och näringsbrister. Tandhälsobedömningar kan därför vara en viktigt för att uppmärksamma om ökat näringsbehov föreligger.
Äldre har sämre förmåga att via tarmen ta upp näring och då kan tillskott behövas och gärna i en lätt upptagbar form. Forskarna vid Uppsala universitet (se länk nedan) föreslår näringsdrycker. Det kan förstås vara bra, men viktigt är att de inte innehåller socker eller snabba kolhydrater. Kosttillskott borde också kunna övervägas. Känt sedan tidigare är att många äldre har brist av vitamin B12 och D-vitamin, men som tidigare nämnts finns ofta även andra brister.
Till information från Uppsala universitet om forskning om äldre och undernäring
Till Livsmedelsverkets förslag till måltider för äldre
Till Livsmedelsverkets rekommendationer