- Hälsa

Nu kommer många av vårens primörer och flera av dem betraktas som ogräs. Passa på att plocka nässlor och kirskål som ger tillskott av både vitaminer och mineraler. De fungerar bra blandade i soppor. Lägg till ramslök för att bidra till avgiftningen.
Brännässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Innehållet av kisel gör att den stärker hår, hud och naglar och nässlan är även renande samt urindrivande och njurstärkande. De är rika på klorofyll, och är stärkande för immunförsvaret.
Kirskål som är ett annat ogräs innehåller också många vitaminer och mineraler. Kirskål är lite mildare i smaken än brännslor och därför kan man med fördel blanda nässlor och kirskål i en god soppa. Det är bara att köka upp lite vatten, lägga i buljong och därefter finklippta brännässlor och kirskål. Koka upp och så har du en näringsrik och god soppa.
Ramslök innehåller mycket svavel och bidrar till avgiftning av metaller. Den finns endast i södra och mellersta Sverige. Bladen är tunna och den blommar tidigt på våren, så det gäller att passa på. Den växer i lundvegitation, men man kan även hitta den på andra ställen. Blad av ramslök kan med fördel läggas i sallader.
Allt kan torkas och sparas över vintern eller hackas och lägga i frysen. Gott att ha i soppor, köttbullar eller pannkakor. Nästan vilken rätt som helst kan få en intressant smak av dessa tidiga bladväxter och blir dessutom väldigt nyttig.
Till artikel om nässlor och kirskål i Kurera
Till mer information om ramslök