Miljögifter kan vara en del i de ökande problemen med övervikt. Viss forskning, framför allt djurförsök, tyder på ett samband.

Miljögifter kopplas till övervikt

? Flera oberoende forskargrupper har kommit fram till att miljögifter skulle kunna göra att djur blir feta, säger Monica Lind, docent på arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet.

Av en slump, när forskare egentligen skulle undersöka något annat, upptäcktes det att djur som utsattes för ett antal miljögifter blev kraftigt överviktiga. Sedan tidigare är det känt att många kemikalier kan påverka hormonsystemet, och därmed är steget inte långt till att de också skulle kunna spela en roll i ämnesomsättning och fettinlagring.

Nya ännu opublicerade data, som ska presenteras på en internationell forskarkonferens i Uppsala i dag, visar att bland 1 000 undersökta 70-åringar hade de som var fetast också mest miljögifter i blodet.

Ännu vet ingen om det är just kemikalierna som har lett till övervikten hos personerna i studien. Forskningen om miljögifter och fetma har precis börjat, men Monica Lind tycker att det är dags att ta reda på mer.

? Vi vet tillräckligt mycket för att vi ska sätta igång och forska om det på allvar, säger hon.

Förra året startade ett EU-projekt, där man ska undersöka om påverkan från miljögifter i fosterstadiet kan leda till övervikt senare i livet. På det amerikanska National Institute of Health finns också ett forskningsprojekt på området.

Ett stort antal kemikalier undersöks förutsättningslöst i sammanhanget, till exempel plastkemikalier, som det omdebatterade bisfenol A, och olika bekämpningsmedel.

På Livsmedelsverket följer man också frågan. Myndighetens toxikolog Anders Glynn ska tala på forskarmötet i dag och han betonar att vi ännu inte vet om det finns ett verkligt samband mellan fetma och miljögifter.

Och oavsett vad forskningen kommer att visa så lär inte miljögifterna vara mer än en liten delförklaring till den fetmaepidemi som sveper över världen.

? Sannolikt så kommer en sådan här faktor också, om den visar sig stämma, att ge ett litet bidrag, kanske statistiskt signifikant, men inte den största orsaken till det hela.

Det är fortfarande det vi äter som har störst betydelse?

? Ja, och så kommer det sannolikt vara i framtiden också.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)