- Politik

Som patient i tandvården har man sämre rättigheter jämfört med den medicinska vården. En anledning är att Patientlagen inte gäller för tandvården. Trots att man betalar merparten själv finns inga lagliga möjligheter att ställa tandläkaren till svars för undermåliga arbeten eller bristande information om risker med behandlingen.
Flera lagändringar behövs för att stärka tandvårdspatientens ställning. I dag finns exempelvis inga direkta lagkrav på att tandläkaren ska informera om risker för biverkningar med de tandvårdsmaterial som används inte heller finns krav på information om olika behandlingsmetoder och dess risker. Detta trots att sådana krav finns i Patientlagen som gäller den medicinska vården.
Trots att tandvårdspatienten betalar så gott som hela kostnaden själva för den vård och behandling som ges finns inget skydd i konsumentlagstiftningen för dig som patient i tandvården. Rättelse i form av pengar tillbaka kan man möjligen få genom att själv kontakta Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (LÖF) eller privattandläkarens eget försäkringsbolag.
Klagomålshanteringen är också annorlunda om du går till folktandvården eller till en privat tandvårdsklinik. Regionernas tandvård klagar hos Patientnämndern medan privata tandläkaren har en egen instans som kallas Privattandläkarnas förtroendenämnd.
För att förbättra den rättsliga ställningen för patienter i tandvården föreslår Tandhälsoförbundet att delar av Patientlagen införs i Tandvårdslagen och att Konsumenttjänstlagen omfattar även tandvård som man själv betalar merparten av. Se mer i utredningen som kan laddas ner som pdf-fil.
Viktigast av allt är emellertid att tandvården inlemmas i den statliga hälso- och sjukvården och omfattas av samma högkostnadsskydd. Det skulle innebära att patienten inte behöver betala mer än 1100 kr årligen för tandvården och därmed skulle också omgörning efter felbehandling omfattas av detta högkostnadsskydd och inte belasta patienten ekonomiskt.
Dock är det lång väg innan en sådan reform blir verklighet. Möjligen kan utredningen om jämlik tandhälsa, som presenteras den 1 mars, att ge förslag till början på en sådan resa.