- Hälsa
- Politik

Tandhälsoförbundet får en hel del samtal och mail angående missnöje med tandläkare. Det kan gälla allt ifrån tandläkarens bemötande och kvaliteten på behandlingen till garantier och fakturafrågor. Men, vad är det egentligen som gäller? Vilka rättigheter har man som patient?
Tandvården och sjukvården har många likheter. Tystnadsplikt gäller och personalen skall även journalföra den vård som patienten får. Man har dessutom rätt till ett respektfullt bemötande. Som patient hos tandvården skall man bli väl informerad och kunna påverka sin behandling. Man skall också få veta, på ett ungefär, vad behandlingen kommer att kosta.
Många tandbesvär kan behandlas på flera sätt och man har därför rätt att få veta vilka olika behandlingar man kan få. Det finns exempelvis flera olika sorters material och även olika sätt att laga hål i tänderna. Man skall få information om de olika alternativen och deras för- respektive nackdelar. Tanken är att du som patient skall få veta vilka behandlingar som är mest lämpade just för dig. I samråd med tandläkaren eller tandhygienisten väljer du sedan en lämplig behandling. Man har rätt att få veta vad som ingår i högkostnadsskyddet och man kan begära att få en skriftlig behandlingsplan om man behöver stora och omfattande behandlingar.
Upp till och med det år man fyller 23 år, är tandvården kostnadsfri. Därefter upphör likheterna med den övriga sjukvården vad gäller kostnader för patienten. Om man har fyllt 24 år får man oftast betala en större del själv när det gäller tandvård.
Man kan välja om man vill gå till folktandvården eller till en privat mottagning. Det finns vanligtvis flera olika behandlingar för samma tandbesvär. Dessa behandlingar kan kosta olika mycket. För var och en av alla undersökningar och behandlingar finns ett så kallat referenspris som bestäms av staten. Inom tandvården råder fri prissättning och tandläkaren eller tandhygienisten behöver därför inte följa referenspriset.
Tandläkarmottagningarna skall ha sina prislistor tillgängliga för patienterna. Mottagningens priser och referenspriser skall finnas med samt uppgifter om vilka garantier som lämnas för de utförda arbetena. Dessutom skall det även finnas uppgifter som visar om du som patient har möjlighet att få ett skriftligt intyg efter en behandling, om du ber om det. Intyget skall innehålla information om vilka material som har använts. Det gäller exempelvis proteser, kronor och implantat. Man får betala extra för tandvården om man söker akut tandvård på kvällar eller helger under jourtid.
Eventuella garantier för behandlingar kan skilja sig åt mellan mottagningarna. För att patienten skall kunna ta del av det statliga tandvårdsstödet, tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd behöver tandläkaren (eller tandhygienisten) vara ansluten till Försäkringskassan.
För att få planerad tandvård i annat EU-land eller i Norge, Island samt Liechtenstein, bör du i första hand begära ett förhandsbesked från Försäkringskassan. Det går bara att få ersättning enligt samma regler som för ersättning i Sverige. Man kan också begära ersättning i efterhand för tandvård utförd i annat EU-land. Det gäller både planerad och akut tandvård.
Man får byta tandläkare eller tandhygienist när man vill, även under en pågående behandling. Det innebär dock ofta merkostnader för patienten. Den nya tandläkaren eller tandhygienisten kan bland annat behöva göra om en del undersökningar för att kunna planera behandlingen. Man bör också tänka på att ett prisförslag från en tandvårdsmottagning inte gäller hos en annan mottagning.
Det så kallade allmänna tandvårdsbidraget (ATB) är på 300 eller 600 kronor per år, beroende på patientens ålder. Ibland dras ATB automatiskt när man skall betala för sitt tandvårdsbesök. Men det är bra att tänka på att själv säga till då man vill använda det.
Det finns också ett särskilt tandvårdsbidrag (STB) till förebyggande tandvård för den som har en sjukdom som påverkar tänderna. Det behövs oftast ett läkarintyg som visar vilken sjukdom man har och i vissa fall även ett salivprov. Särskilt tandvårdsbidrag är på 600 kronor per halvår.
Om man inte är nöjd med den tandvårdsbehandling som man har fått, bör man i första hand kontakta den mottagning som utfört arbetet. Skulle problemet ändå inte bli åtgärdat, kan man gå vidare i ärendet. Om behandlingen skett hos Folktandvården, kan man lämna sitt klagomål hos Patientnämnden i sin region. Det går även kontakta Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om man anser att man har fått en vårdskada. De privata tandläkarna har en egen branschorganisation som heter Privattandläkarna. Privata tandläkares förtroendenämnd tar emot anmälningar eller missnöje med de anslutna tandläkarna.
Länkar till mer information:
Rättigheter inom tandvård - 1177
Om du inte är nöjd med tandvården - 1177
Kostnader och ersättningar inom tandvård - 1177
Tandvårdsstöd – Försäkringskassan