- Forskning
- Hälsa
Koenzym 10 har många viktiga funktionser i kroppen. Framför allt som antioxidant och för att dämpas inflammationer. Tillskott av Q-10 har minskat inflammationerna i tandköttet och reducerat tandköttsfickornas djup. Koenzym Q-10 borde därför vara första linjens behandling vid periodontit och periimplantit.
Koenzym Q--10 upptäcktes först i mitokondrier och är viktiga för att kroppen ska kunna bilda energi i form av ATP. Q-10 är också en viktig antioxidant och minskar inflammationer. Detta koenzym bildas i kroppen naturligt tyvärr minskar bildningen ju äldre man blir.
Q-10 används för behandling av hjärtproblem då ett tillskott på 100-200 mg per dag är vanligt. Det är inte lika väl känt att det också kan minska periodontit och reducera djupet på tandfickor.
När bakterier i form av plaque får fäste i tandköttet orsakar de bildning av fria radikaler och reaktiva syremolekyler. Detta medför att kollagenet bryts ner och man får allt djupare tandköttsfickor och så småningom kan det leda till tandlossning.
Q-10 har använts som behandling av periodontit med gott resultat. Flera forskningsstudier finns med samstämmigt resultat, tyvärr är det få deltagare. Dels har Q-10 applicerats som gel i tandköttsfickorna och dels har man gett det som kosttillskott.
Forskarna har mätt Q-10 i tandköttet och saliven och funnit att halterna är låga hos personer med inflammationer i tandköttet. Andledningen tros vara att bakterierna ökar bildningen av fria radikaler och att kroppens naturliga produktion av Q-10 går åt för att omhänderta dessa. Till slut uppstår en bristsituation av Q-10. Effekten tros alltså vara att tillskott av Q-10 omhändertar de fria radikalerna, vilket medför att nedbrytningen av vävnaderna minskar eller upphör.
Inflammationerna i tandköttet har minskat och fickdjupet reducerats. Q-10 borde därför vara första handsval vid behandling av periodontit och periimplantit.Se mer via länkarna till forskningsartiklar nedan.
Till artikel från 2010 (engelska)
Till artikel från 2012 (översiktsartikel engelska)
Till artikel från 2012 (klinisk utvärdering, engelska)
Till artikel från 2007 (klinisk utvärdering av Q-10 och vitamin E, engelska)