Rödbetsjuice har många positiva effekter. Bland annat minskar den hjärtkärlsjukdomar och karies. En anledning är att pH höjs, men det handlar främst om bildning av kväveoxider.
Professionella idrottare har ökad risk att utveckla munhälsosjukdomar, sannolikt på grund av frekvent konsumtion av kolhydratdrycker och geler för att upprätthålla tillräckliga energinivåer. Genom att höja salivens pH (pH 6-7) skulle besvären kunna minska.
Rödbetsjuice är intressant eftersom det höjer salivens pH bara inom någon timme och gör saliven neutral. Rödbetsjuice påverkar blodtrycket och risken för hjärtkärlsjukdomar. Den bidrar också till bildning av kväveoxider, som i sin tur är positiva för kroppen bland annat som antioxidanter.
Kväveoxiderna påverkar kroppen på många sätt bland annat genom att öka elasticiteten i blodkärlen och därmed minska risken för hjärtbesvär. Det höjer pH i saliven och fungerar som en antioxidant. Därtill förbättrar kväveoxid blodflödet i slemhinnorna och förbättrar mitokondriernas funktion.
Rödbetsjuice har många positiva effekter på kroppen bland annat genom att sänka blodtrycket och minska risken för karies. En deciliter per dag kan alla behöva.
Till den vetenskapliga artikeln om rödbetsjuice och kväveoxider
Till artikel om rödbetsjuice och minskad risk för hjärtproblem.