- Hälsa

Att socker kan bidra till försämrad bakterieflora i munnen är känt liksom att socker bidrar till karies. Hög sockerkonsumtion är också en riskfaktor för diabetes. Istället för socker har man använt olika sötningsmedel som substitut i tron att riskerna skulle minska. Nu visar forskning att sötningsmedlen ger liknande effekter som socker.
Sötningsmedel som stevia, aspartam, sackarin, suckralos och xylitol är sötningsmedel som kan ersätta socker och finns i många kommersiella produkter. Intressant är att forskare funnit att dessa sötningsmedel i vissa fall ökar risken för karies och samtliga ökar risken att utveckla glukosintolerans.
Risken att utveckla glukosintolerans och så småningom diabetes var forskarna först mycket frågande till. Men eftersom antibiotika tog bort glukosintoleransen i försök på möss fortsatte de med att titta på bakterieflorans förändring.
Bakteriefloran i tarmen ändrades således, vilket bidrog till ökad känslighet för glukos men också till ökad fetma. Forskarna testade sin hypotes genom att först ge möss respektive förökspersoner sötningsmedel till dess att de fick tecken på glukosintolerans. Därefter fick de tillskott av bakterier via facesimplantat (avföring) från friska individer och då förbättrades snabbt toleransen mot socker.
Till detta kommer att annan forskning visat att kommersiella sötningsmedel med stevia och aspartam till och med ökar kariesrisken. Anledningen är att laktos (mjölksocker) tillsätts dessa extremt söta produkter för att de ska smaka mer som vanligt socker. Vissa produkter hade 95 procent tillsatt laktos, vilket visade sig öka risken för karies.
Xylitol har dock ungefär samma söta smak som glukos och därför behövs inga tillsatser. Ska man använda sötningsmedel är det alltså viktigt att välja sådana utan tillsatser. Det gäller att läsa på förpackningarna. Men även xylitol kan förändra bakteriefloran i tarmen och därmed skapa glukosintolerans och på sikt diabetes.
Se alltså upp med sötningsmedel. Dock ska man komma ihåg att även vanligt socker eller glukos ändrar bakterieflorans sammansättning både i munhålan och tarmen till det sämre. Socker ökar också kariesrisken. Det bästa är att lära sig att leva utan sötningsmedel.
Till artikel i Tandläkartidningen om risk för karies av sötningsmedel
Till forskningsartikel om sötningsmedel
Till artikel i Tandläkartidningen om försämrad bakterieflora av sötningsmedel