- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Rökning och tandgnisslande är inte bra om en fast tandprotes skall hålla en längre tid. Detta visar en studie som undersökt olika risker för patienter som fått implantat som ersättning till förlorade eller skadade tänder.
I en avhandling vid Malmö universitet har man undersökt vad det är som avgör om en krona eller brygga går sönder hos en patient. Resultatet visar att tandläkare behöver ta hänsyn till en rad olika faktorer inför behandlingen.
– Vi kan se att rökning och så kallad bruxism, alltså att pressa eller gnissla tänder, är avgörande riskfaktorer. Men även materialval och om tanden har levande pulpa spelar roll för om en fast tandprotes håller, säger doktoranden Mohammed Hawthan vid Malmö universitet.
I avhandlingen har Mohammad Hawthan undersökt vad som påverkar livslängden för en fast tandprotes hos patienter vilka saknar eller har skadade tänder. Ett antal tidigare studier har haft fokus på enbart en eller få riskfaktorer, men genom att undersöka flera samverkande faktorer kan man få en bättre överblick.
Utifrån studierna går det dock inte att peka ut en enskild riskfaktor som viktigare än någon annan, konstaterar forskarna. Däremot ser forskarna att riskerna ökar om patienten har flera av faktorerna, som till exempel bruxism eller rökning.
Förhoppningen är nu att tandläkare skall ta hänsyn till att det är flera faktorer som avgör prognosen. Det är också av stor vikt att tandvårdspersonalen ser till att patienten kommer på uppföljning och lär sig sköta rekonstruktionen.
Avhandlingen omfattar en systematisk litteraturöversikt och tre studier som utgått från patientdata från Tandvårdshögskolans klinik i Malmö. I underlaget från kliniken ingår nästan 1400 rekonstruktioner. Det rörde sig om 331 broar och 1050 kronor.