- Hälsa
- Politik

Många tandvårdsskadade har problem med sköldkörteln. Kvicksilver kan vara en bidragande orsak. Svårigheter finns både när det gäller att ta prover och bedömningen av dessa. Som patient behöver man veta vilka prover som behöver tas och hur de ska tolkas. Kurera.se har publicerat en artikel med frågeställningar inför läkarbesöket.
Zarah Öberg, som länge arbetat som näringsterapeut, anser att man som patient behöver ställa ett antal frågor till sin läkare för att få rätt diagnos. En viktig anledning är att sköldkörteln producerar minst fem viktiga hormoner och det kan finnas konverteringsproblem, bland annat beroende på selen- eller jodbrist.
Vad ska man mäta? Ofta mäter läkaren endast T4 och TSH i blodet och det är inte tillräckligt, enligt Sara Öberg. Anledningen är att sköldkörteln också är beroende av de hormon som bildas av binjurarna.
Testet kan exempelvis visa att TSH är högt i blodet och att man därmed har en underfunktion i sköldkörteln. Då ska man veta att 95 % av alla hormoner är inaktiva i blodet och vad säger då provtagningen? Bättre är att mäta hormoner i saliv eller som dygnsurin, men tyvärr är det prover som man får bekosta privat.
I bästa fall kan läkaren ge dig möjlighet att mäta TSH, T3, T4, TPO-ak och TRAK. En näringsterapeut kan hjälpa dig att bedöma proverna. Mineraler som är viktiga för sköldkörtelns funktion är selen och jod.
Ofta får man reda på att man ligger inom referensvärdet för de olika proverna. Men då är det väsentligt att veta om man ligger i det undre eller övre intervallet.
Trots att doktorn menar att du ligger inom den normala kurvan kan det finns problem med sköldkörteln. T3 kan exempelvis varar för lågt och T4 för högt, vilket oftast innebär att T4 inte omvandlas till den aktiva formen T3. Då hjälper inte levaxin. Orsaken kan vara selenbrist och då krävs tillskott av selen.
Om både T3 och T4 är för lågt blir det en underproduktion i sköldkörteln och kanske har man brist på jod och tyrosin. Sarah Öberg menar att brist på tyrosin tyder på matsmältningsproblem som gör att man inte tar upp denna aminosyra.
Medicinering med levaxin hjälper inte alltid och kan till och med förvärra symtomen, men har du brist på tyrosin och/eller jod så kan det hjälpa, eftersom man då tillför ett färdigt hormon.
Har man för lite selen eller låga kortisolvärden hjälper inte levaxin utan istället kan man behöva tillskott av dessa ämnen. Kortisol är viktigt för att bilda energi i cellerna och för lite av detta ämne gör att man blir sjukare av levaxin.
Hög kortisolproduktion gör det lättare att producera energi och då klarar man också högre halter av levaxin. För att mäta kortisolvärdet behövs salivtest som mäts vid olika tidpunkter under dagen. Anledningen är att cortisolproduktionen ändrar sig över dygnet och för att ge tillskott behövs sådana kunskaper.
Läkaren kan också testa att tillföra T3 (Liothyronin) för att se om det hjälper. Det handlar då om oförmåga att omvandla T4 till T3. Själv kan man testa att tillföra selen och jod för att se om det hjälper.
Naturligt sköldkörtelhormon produceras från grisars sköldkörtlar och innehåller alla sköldkörtelns hormoner inklusive jod. Många som inte blir bättre av levaxin eller liothyronin kan reagera bra på så kallat NDT. Dock krävs i Sverige licens för att skriva ut naturligt sköldkörtelhormon och det är inte säkert att läkaren är beredd att göra det.
Amalgamsanering har hjälpt en del att återfå normal sköldkörtelproduktion. Anledningen är sannolikt att kvicksilver ackumuleras i sköldkörteln och stör hormonproduktionen. Läs artikeln på kurera.se via länken nedan.