- Hälsa
Socialstyrelsens riktlinjer för tandvården är nu slutligt beslutade och utlagda på myndighetens hemsida. Tyvärr har inte många korrigeringar gjorts efter remissrundan. Fortsatt finns inga riktlinjer för amalgamsanering eller borttagning av käkbensinfektioner och det är precis som om myndigheten förtränger dessa problem. Främst är riktlinjerna till för beslutsfattare, men tandläkare kommer förstås också att följa dem.
Socialstyrelsens riktlinjer kommer medföra svårigheter för personer som vill ta bort sina amalgamfyllningar på ett säkert sätt då sådana rekommendationer helt saknas. Det leder till förgiftningsrisker både för patienter och personal. Riksdagens partier har i Tf:s frågeformulär varit tydliga med att de vill se riktlinjer för amalgamsanering. Konstigt är att myndigheten inte lyssnat. Tf kommer att föreslå att krav på riktlinjer för amalgam läggs in i kommande regleringsbrev till Socialstyrelsen.
Människor som lider av käk- och ansiktssmärta kan bli bättre eller helt friska om infektioner inuti käkbenet tas bort. Detta nämns inte alls i riktlinjerna. Socialstyrelsen anser uppenbart att patienterna ska fortsätta ha ont, trots att det finns både diagnosmetoder och teknik för att upptäcka infektioner inuti käkbenet. Detta är definitivt något som hör till tandläkarnas område, men kompetensbehovet är stort. I dag vågar nästan inga tandläkare skrapa bort infekterad benmärg av rädsla för att bli delegitimerade. Utomlands görs dock sådana operationer.
På ett ställe inne i texten har Socialstyrelsen lagt till att ett alternativ till att rotfylla en infekterad tand är att ta bort den. Men det återfinns sedan inte i tabellerna över olika möjliga åtgärder. En misslyckad rotfyllning anser Socialstyrelsen ska göras om eller möjligen kan man operera rotspetsen om infektionen inte vill ge med sig. Misslyckade rotfyllningar blir nästan aldrig bra om de görs om. Infektionen har ofta spridit sig ner i käkbenet och det är så många får sina käksmärtor.
Allvarligt är också att flertalet av rekommendationerna saknar evidens och till och med saknar ett vetenskapligt underlag. Ändå görs bedömningar av olika expertgrupper hos myndigheten, vilket gör att många av de rekommendationer som ges kommer att orsaka tandvårdsskador hos patienterna. Åtminstone borde patienterna få reda på att det saknas evidens och vetenskapliga underlag för flertalet av rekommendationerna.
Tf kommer att fortsätta ge patienterna och tandläkarna korrekt information.
Till Socialstyrelsens riktlinjer för tandvården