- Forskning
- Hälsa
Att socker påverkar munhålans bakterieflora är väl känt liksom att socker ökar risken för karies. Danska forskare har nu undersökt hur frekvent sockerintag under kort tid påverkar tandköttets bakterieflora samtidigt som försöket visar snabb återhämtning av de bra bakterierna.Det lönar sig alltså med kostomläggning.
Frekvent intag av fria sockerarter (mono- och disackarider) är en känd riskfaktor för utveckling av karies. I en klinisk studie har forskare från Institutionen för odontologi, Köpenhamns universitet, undersökt effekten av en kortvarig, intensiv sockerexponering på den tandköttets mikrobiota.
35 friska försökspersoner i åldrarna 19-30 år fullföljde studien. I 14 dagar sköljdes munnen i en sockerösning 6 till 8 gånger per dag och mätningar gjordes gällande bakterieflorans sammansättning. .
En signifikant minskning av bakterieflorans artsammansättning inträffade efter 14 dagar. Bland annat ökade Actinomyces-arter och Corynebacterium-arter och det blev också lägre andel streptokocker.
Efter 28 dagar hade mikrobiotan återfått sin ursprungliga sammansättning och mångfald. Det innebär att förändringarna är reversibla även efter en måttligt lång sockerstress.
Detta ger belägg för att en kostomläggning relativt snabbt kan skapa en munmiljö som ger minskad risk för karies. Weston A Price som var tandläkare och näringsforskare under 1930-talet kom i sina försök fram till att det bara tog några dagar efter kostomläggningen till dess att kariesangreppen upphörde, men det tog cirkla fem veckor innan karies började läka ut (tänderna remineraliserades).
För den som frekvent drabbas av karies är det alltså lönsamt att stoppa sockerkonsumtionen och lägga om kosten till att bli mer näringsriktig. Effekten kommer att märkas snabbt.