- Hälsa
- Politik

Sockerskatt diskuteras då och då i kariesförebyggande syfte. När detta undersökts får man inte särskilt stor effekt av en skatt på socker. Intressant är dock att unga män med låg inkomst minskade sin konsumtion av läsk och därmed sjönk också den i denna grupp relativt höga kariesfrekvensen. En eventuell sockerskatt skulle således utjämna skillnader i tandhälsa mellan socioekonomiska grupper, vilket i sig är intressant.
Den vetenskapliga rapporten som undersökte effekterna av en eventuell sockerskatt (Effects of taxing sugar-sweetened beverages on caries and treatment costs) visade en mycket begränsad minskning av karies ifall sockerskatt skulle införas. Dock var skillnaderna stora mellan olika åldersgrupper.
Störst effekt fick man hos unga män med låg inkomst eftersom denna grupp både har den största konsumtionen av läsk och högst kariesaktivitet. Den minsta effekten sågs hos äldre kvinnor, vilket kunde förklaras av de hade en jämförelsevis låg kariesaktivitet och att skatten inte fick så stor effekt på dem.
En intressant slutsats blev att en sockerskatt på sötade drycker sannolikt skulle bidra till att minska de socioekonomiska skillnaderna i kariesförekomst inom populationerna och bara det borde kunna motivera sockerskatten. Om matvanorna ändras hos dem med högst sockerkonsumtion skulle det troligen även få andra positiva effekter för hälsan.
Till artikel i Tandläkartidningen
Till den vetenskapliga rapporten