- Politik

Tandvården är dyr och du får själv betala merparten av kostnaden. Orättvisorna är stora gentemot dem som drabbas av svåra tandvårdsproblem. En del betalar hundratusentals kronor medan andra har utgifter på bara några tusenlappar. Trots det vill de politiska partierna inte på allvar driva denna angelägna jämlikhetsfråga.
Det finns anledning att driva på våra politiker nu i valrörelsen. I sjukvården betalar man bara upp till en viss summa och därefter blir vården gratis. Detsamma gäller mediciner. I tandvården däremot finns ingen gräns för gratis tandvård.
Först betalar du 3 000 kr för att över huvud taget komma i åtnjutande av tandvårdsstödet. Därefter får man hälften av kostnaden av staten. Det gäller upp tills man haft en kostnad på 15 000 kr. Det blir dock aldrig gratis. När man kommit över gränsens 15 000 kr betalar man själv 15 % av kostnade och resten står försäkringskassan för, med ett undantag.
Prissättningen inom tandvården är fri och därför tar så gott som alla tandläkare mer än det referenspris som den statliga myndigheten TLV beslutat om. Många betalar tiotusentals kronor årligen för tandvården och en del kan ha utgifter på flera hundra tusen kronor beroende på vilka åtgärder som behövs.
Märkligt är att ett tandimplantat bekostar du själv, men ett höftimplantat får du gratis. Tandvården måste helt enkelt i framtiden ingå i den allmänna sjukförsäkringen. Först då blir tandvård något alla har råd med.
Tills vidare måste du själv hålla reda på vilka tandvårdsbidrag som finns. Det statliga bidraget betalas av försäkringskassan direkt till tandläkaren. För att få det krävs att kostnaden uppgår till minst 3000 kr, vilket i sig är en ansenlig summa för den som saknar ekonomiska medel.
Den som är fattig kan få nödvändig tandvård av kommunens socialtjänst, men då måste man ansöka om den och det krävs tandläkarintyg. Många drar sig för att söka detta stöd, det känns helt enkelt förnedrande. Är man sjuk eller har svårigheter att sköta sina tänder finns olika tandvårdsstöd som regionen beslutar om och betalar ut.
Skillnaden i tolkningen av dessa stöd är stor mellan olika regioner. Bäst är om man får ett så kallat F-kort för då får man gratis tnadvård. För att stöden krävs ofta läkarintyg och läkare vet oftast inte så mycket om dessa stöd och därför måste du påtala det själv.
Du måste alltså vara påläst själv för att vara säker på att du får de tandvårdsstöd du är berättigad till. Skillnaderna är stora mellan tandvård och sjukvård. Bättre vore om tandvården var en del av sjukvårdens försäkringssystem. Det tycker Tandhälsoförbundet, alla pensionärsorganistioner och LO så du är inte ensam. Ta kontakt med din politiker för att driva fram frågan i valrörelsen. Se mer om de olika tandvårdsstöden via länken nedan.