- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Flera internationella organisationer har lobbat hårt mot ett eventuellt beslut att fasa ut amalgam i alla världens länder. Säkert har även det svenska Tandläkarförbundet deltagit. Nedan redovisas FDI:s och Europeiska tandläkarrådets ställningstaganden och deras inlägg i debatten. Inte ett ord om amalgamets farlighet, att det till hälften består av kvicksilver och att alla är ense om att åtminstonen en del av befolkning skadas av materialet.
FDI (Internationella tandläkarfederationen) lobbar stenhårt för att slippa ett amalgamförbud i de kommande INC-förhandlingarna. Ett särskilt brev är skickat till ordföranden i INC där de skriver att tandhälsan hos befolkningen drastiskt skulle försämras om amalgam förbjuds och att det skulle vara ett stort hot mot folkhälsan. Vidare anser de att amalgam inte handlar om miljöfrågor utan om tandvård och att professionen själv ska få bestämma hanteringen.
Till FDI:s hemsida och brevet*Europeiska tandläkarrådet *skriver i sitt pressmeddelande inför INC5-mötet i januari att de ger sitt stöd till FDI (se ovan) och menar att utfasning av amalgam skulle få svåra konsekvenser för folkhälsan i Europa till följd av höjda priser på tandvård. Organisationen anser att de enskilda länderna ska få fasa ut amalgam i sin egen takt och att inga bindande årtal behövs. De förordar beslut om program för förbättrad tandhälsa i alla länder. Se mer i pdf-filen nedan.
Zero Mercury Working Group (ZMWG) organiserar frivilligorganisationer från miljö- och patientorganisationer. De lobbar stenhårt för utfasning av kvicksilver från alla källor och önskar en snabb avveckling av amalgam från tandvården. Tidigare har de publicerat en rapport som beräknat amalgamets miljökostnader och fann att en fyllning behöver kosta minst 1500 kronor mer än i dag om dessa kostnaderna ska täckas. Lägger man dessutom på hälsokostnaderna blir fyllningen betydligt dyrare. I övrigt har ZMWG drivit frågan om utfasning av amalgam ur ett miljöperspektiv. Tandvårdsskadeförbundet deltar sedan en tid i detta arbete liksom våra amerikanska systerorganisationer och självklart finns även hälsoaspekten med.
Sverige har redan fattat beslut om amalgamförbud och jobbar för beslut om en utfasning vid mötet i januari. Kemikalieinspektionens GD Nina Cromnier är representatn i INC och Tandvårdsskadeförbundet hoppas att hon och den svenska regeringen ska kunna liera sig med fler länder för att få till stånd en avveckling av amalgam i världens alla länder. Förbundet försöker genom ZMWG och via egna initiativ att påverka mötet i januari. Det vi ser som mest allvarligt är om amalgamanvändningen ökar i fattiga länder där miljö- och hälsoaspekterna inte drivs lika hårt som i de europeiska länderna.
Som framgår ovan har vi starka motståndare och i en annan artikel på hemsidan redovisar vi det norska Tandläkarförbundets strategier inför risken av ett norskt förbud. Motståndarna vann den gången och i Norge är det inte längre tillåtet att använda amalgam i tandvården.