- Forskning
- Hälsa
- Politik
Läkartidningen har tagit upp tandhälsan i fem temaartiklar. De handlar om karies och risk för systemiska sjukdomar, samband mellan orala sjukdomar och demens, tandlossningssjukdomar kopplade till diabetes, hjärtkärlsjukdomar med mera och slutligen hur man kan upptäcka biverkningar av läkemedel i munhålan. Kanske är ett systemskifte på gång som gör att tandläkare och läkare kan komma att samarbeta bättre och att tänderna i framtiden verkligen kommer att betraktas som del av kroppen.
Tandhälsoförbundet (Tf) har under lång tid redovisat forskning som visar att tandhälsan har mycket stor betydelse för uppkomst av systemiska sjukdomar, demens med mera. Vi har också länge propagerat för att tänderna ska betraktas som del av kroppen och en effektiv samverkan mellan läkare och tandläkare.
Läkartidningens satsning på temat tänder visar att ett systemskifte kan vara på gång. Detta välkomnas förstås av Tf och alla som blivit nonchalerade i vården då de pekat på samband mellan sjukdomar och tänderna. Vi hoppas detta leder till utbildningssatsningar för framför allt läkare för att de i sin diagnostisering även ska ta hänsyn till munhålan, karies och symtom orsakade av dentala material.
Nedan finns länkar till de fem temaartiklarna om tänderna som publicerats i Läkartidningen.
- Karies - världens vanligaste icke smittsamma sjukdom. Inverkan på hälsa och sjukdom i övriga kroppen
- Möjliga samband mellan orala sjukdomar och demens
- Parodontit - en ofta förbisedd riskfaktor för en rad sjukdomar
- Diabetes och parodontit - viktig aspekt av diabetesvården
- Läkemedelsbiverkningar som kan uppkomma i munhålan