- Forskning
- Hälsa

Tandtrauma (skada på tanden) är inte ovanligt bland barn. Vart fjärde barn utsätts för skador på tänderna före fyra års ålder. Av dessa besöker endast hälften tandläkaren. Om tanden är lös, om det känns ömt runt tanden eller om det blöder är det klokt att ta barnet till tandläkaren. Skadade mjölktänder kan eventuellt påverka de permanenta tänderna och det finns möjlighet att rädda tänder som utsatts för skada.
Farligaste ålder för att få tandskador är, enligt en studie från 2018, åldern mellan 12 och 18 månader, det vill säga då barnen lär sig gå. Åtta av tio olyckor inträffade i hemmet och resten på förskolan.
Problem som kan uppstå är att tanden blir lös och att det blöder mycket och på sikt kan tanden bli missfärgad och dö och behövas tas bort. Går man till tandläkaren kan exempelvis en tand som blivit lös fixeras och då växter den ofta fast igen. I vissa fall kan tänder behöva dras ut för att infektioner inte ska uppstå.
Tänder som slagits ut kan ibland sättas på plats direkt vid olycksplatsen. Förvara dem i mjölk, fysiologisk koksaltlösning eller i saliv rekommenderas tills man kommer till tandläkaren. Tänderna kan i bästa fall växa fast igen, men de behöver då stabiliseras.
Om mjölktänder skadas gör det kanske inte så mycket, men de kan skada uppkommande sexårständer, vilket är mindre bra. Permanenta tänder är det alltid angeläget att försöka behålla. Dock anser Tandvårdsskadeförbundet att rotfyllningar inte ska göras då de aldrig blir helt bakteriefria och risk finns för framtida sjukdomar.
Få föräldrar tar sina barn till tandläkaren när tandskador uppstått. Ofta beror det på att föräldrarna anser skadan betydelselös. Forskarna i rapporten rekommenderar föräldrar att gå till tandäkaren för säkerhets skull om det är ömt runt den skadade tanden, om det blöder kraftigt eller om tanden sitter löst. Vissa skador kan åtgärdas, vilket besparar barnen från risker senare i livet.
Undersökningar vid tandtrauma (Internetodontologi)
Till den vetenskapliga artikeln om tandtrauma hos barn (2018), engelska
Sammanfattning av vetenskaplig artikel i Tandläkartidningen