Irene Brednert Jonsson berättade på ett föredrag i Stockholm om sitt arbete som tandläkare. Hon menar att det är svårt att vara tandläkare, inte minst för att många problem som orsakas av tänderna får konsekvenser i andra delar av kroppen. Hennes specialitet är att undersöka och åtgärda inflammationer i tandrötter och käkben. Problem som andra tandläkare sällan intresserar sig för.

Irene Brednert Jonsson menar att många har problem med sina visdomständer genom att de trycker mot 7:orna och stryper blodflödet till dessa tänder. Så småningom dör tanden och bakterier och andra mikroorganismer invaderar pulpan. I visdomständerna börjar ofta kronisk inflammation/infektion i tidig ålder anser hon.

Flera tänder Irene Brednert Jonsson dragit ut har haft en helt tom pulpa, dvs saknat blodkärl och en fungerande metabolism, trots att de ofta ansetts som friska av andra tandläkare. Det är således svårt att mäta tandens vitalitet när den är kvar i käkbenet.

När bakterier sprids från infektionshärdar i käkben eller tänder kan de i bästa fall skapa inflammation lokalt samtidigt som bakterietoxiner (gifter) bildas. Värre är när man inte ser något på röntgen, vilket ofta betyder att kroppen bekämpar infektionen lokalt, men att det ändå sprids bakteriegifter längre bort från infektionshärden.

I käkben och tandrötter är i allmänhet cirkulationen dålig. Det bildas lätt blodproppar i de små blodkärlen, vilket medför att immunförsvaret försämras. Det förs varken in näring eller förs ut avfallsprodukter i tillräcklig utsträckning.

Irene Brednert Jonsson visade också att kvicksilver från amalgam reagerar med bakterietoxiner och bildar enormt giftiga fettlösliga svavelinnehållande ämnen som tränger igenom cellmembraner och blod-hjärnbarriären. Bland annat hämmas cellernas energiproduktion och dessa ämnen är enorm skadliga för hjärnan.

Även “normala” bettfel ansåg Irene Brednert Jonsson kunde påverka tänderna så att blodflödet stryps och medför nekros i pulpan, dvs död vävnad. Bakteriegifterna sprids sedan till andra delar av kroppen och kan ställa till med problem som ger upphov till många olika symtom. Bland annat försämrad energibildning och extrem trötthet.

Det finns således mycket tandläkaren kan göra för att minska sjukdomssymtom i andra kroppsdelar än i munnen. Ett rätt inslipat bett är kanske viktigast liksom att se till att visdomständer inte ligger och trycker på andra tänder. Det är också viktigt, enligt Irene Brednert Jonsson, att tidigt upptäcka infektioner i tänder och käkben och se till att infektionshärden avlägsnas. När infekterade tänder dras ut ska tandläkaren alltid skrapa det blottade käkbenet, spola med fysiologisk koksaltlösning och helst sy igen såret.

Tandläkaren har dock inte rätt att behandla annat än munhålan och tänderna. Irene Brednert Jonsson blev av med sin legitimation, men fick efter överklagande till kammarrätten tillbaka den. Socialstyrelsen fick ge med sig då hennes arbete inte ansågs strida mot lege artisprincipen.

Irene Brednert Jonsson berättade att hon numera är mer försiktig än tidigare och exempelvis tar biopsier för att få en diagnos på käkbenet innan hon drar ut tänder eller skrapar käkbenet. Hon visar alltså att patologi föreligger och diskuterar med patienten vad som ska göras genom att presentera konsekvenserna av olika behandlingsalternativ. Därefter får patienten godkänna behandlingen genom att skriva under ett “informerat samtycket”.

Det nya arbetssättet tar längre tid och ökar kostnaderna för patienterna i form av provtagning för 1500 kr och en extra tid hos tandläkaren. Det som tidigare gjordes vid samma tillfälle görs nu vid två. Därtill kan patientens hälsa tillfälligt försämras då tandläkaren tar biopsin, eftersom hon då är inne och rotar i käkbenet utan att fullfölja rensning av bakteriehärden. Fortfarande anser hon dock att det är bäst för patienten om operation för att ta bort infekterad/inflammerad vävnad görs samtidigt som biopsi tas för senare analys.

Irene Brednert Jonsson sade under föredraget att hon tycker att patienterna har rätt att välja tandvård, som exempelvis att dra ut sina tänder, och hon har sett många som tillfrisknat då infektionshärdar avlägsnats.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)