- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Tänderna jobbar hela tiden för att utjämna skillnader i surhet i munhålan. Beroende på vilken process som vinner har man bra eller dåliga tänder. En stark saliv kan förbättra tandhälsan, men för att få det behöver man äta ordentligt med mineraler, som fosfater, magnesium och kalcium samt fettlösliga vitaminer, som D, K och A.
Det handlar om att tänderna utsöndrar fosfater och kalcium för att neutralisera surheten som bildas då vi äter. Därefter är det meningen att saliven ska ha så mycket kalcium, fosfater, E-vitamin och K2-vitamin så att de minimala hålrummen som bildats täpps till.
Karies uppstår om de två processerna är i obalans, vilket ofta har med den enskilda individens näringsbalans att göra. Det kroppen behöver för att skapa bra näringsbalans i saliven är ordentlig med fosfater, kalcium, magnesium och fettlösliga vitaminer. Det handlar främst om biokemi.
Tandläkaren Weston Price, som var aktiv under första halvan av 1900-talet, ansåg att buljong var bra att dricka varje dag för att öka salivens innehåll av mineraler. Om man inte får i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer kan det vara klokt att tillföra dessa som kosttillskott.
Se mer forskningsrapport från 2016 (engelska)
Se också youtubeföredrag om kost och tänder