- Forskning
- Hälsa

En doktorsavhandling som läggs fram vid Malmö universitet visar återigen att tandlossning skapar hjärtproblem. Studien visar att den som lider av tandlossning oftare än andra har förkalkningar i halspulsådern och detta har i andra studier visat sig ha samband med förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar.
Tandläkare Viveca Wallin Bengtsson har analyserat röntgenbilder från personer med tandlossning och visar att tandlossning kan skapa fettbildning och plack i ådrorna i övriga kroppen.
– Munnen är en del av kroppen. Tand- och sjukvård måste samverka mer. Om man upptäcker förkalkning vid röntgen måste man informera patienten och remittera vidare till sjukvården för vidare undersökning. Det är också viktigt för att man ska kunna sätta in förebyggande tandvård, säger hon.
Orsakerna till tandlossning eller parodontit är inte helt klarlagda, dock finns en ärftlig aspekt med. Det handlar ytterst om skadliga bakterier i munhålan som bildar bakteriefilmer som gör det svårt att bli av med dem. Det hjälper inte alltid med bra tandborstning och tandhygienistbesök.
Hittills har man främst försökt utrota de dåliga bakterierna, men ofta leder det till obalanser i bakteriefloran och nu forskar man mer om tillförsel av bakterier för att förbättra bakterieflorans sammansättning och därmed skapa bättre möjligheter till bra balans mellan munnens bakterier. Se länk nedan.
Vad rotfyllda tänder innebär för utveckling av bakterier som orsakar tandlossning är okänt, men det kan ha betydelse liksom obehandlad karies.
Till pressmeddelande från Malmö universitet
Bakteriefilm och behov av forskning (Dental Tribune, engelska)