- Forskning
- Hälsa
Plack är problem då man har tandställning och kan öka risken för tandköttsinflammation. Därför behöver tandläkaren kontrollera hur mycket plack patienten har innan tandställning sätts in. Det är också viktigt att ta upp hur man borstar tänderna då kraftfull teknik åstadkommer små sår som kan påverka tandförflyttningen. Mest effektiv tandborstning för den som har tandställning är ultraljudstandborste.
Råden ges av den franske tandläkaren doktor Jean-Marc Dersot i en intervju i Dental Tribune. Han menar att man först ska åtgärda eventuella kariesangrepp och ta bort plack innan tandställning sätts in. Han anser det också viktigt att ta tag i livsstilsfrågor för att minska risken för inflammation i tandköttet på grund av tandställningen.
Oavsett hur väl tandsställningen fungerar ökar risken för tandköttsfickor och parodontit efter att man haft tandställning. Det här är ett problem det sällan talas om. Av reviewartikeln som vi länkar till nedan framgår att det bildas tandköttsfickor och att det uppstår benförluster när man har tandställning. Dersott anser att tandställningar alltid innebär riskmoment och ökar risken för parodontit och kariesangrepp.
Det finna ingen evidens för att sätta in tandställningar hos barn och ungdomar. Slutsatsen forskarna drar är att ingen evidens finns för att sätta in tandställningar på barn. Risken är snarare att biverkningar uppstår och i bästa fall blir det milda sådana.
Tandställningen försvårar delvis tandborstrningen, men Dersott anser att ultraljudstandborstar gör rent och tar bort plack och därför bör användas.
Till artikeln i Dental Tribune (engelska)
Till forskingsartikeln som Dersot hänvisar till (engelska)