- Forskning
- Hälsa

Många borstar tänderna morgon och kväll och använder tandtråd och/eller mellanrumsborste. Lite nyfiket undrar man förstås om det hindrar uppkomst av karies, plack och inflammationer i tandköttet. Det fristående forskningsinstitutet Cochrane har redovisat en sådan studie.
Precis som mycket annan forskning inom odontologin är forskningen undermålig och några bra slutsatser är svåra att dra. Dock säger forskarna att regelbunden tandborstning plus tandtråd och mellanrumsborste möjligen kan minska risken för karies, plack och gingivit.
Av studien kan man ändå se att förekomsten av plack och gingivit minskar om man regelbundet borstar tänderna samt använder både tandtråd och mellanrumsborste jämfört med om man bara borstar tänderna.
Det verkar som om mellanrumsborsten är något mer effektiv än tandtråd. Det finns dock inga biverkningar med att använda tandtråd och mellanrumsborstar för att göra rent mellan tänderna. Därför anser forskarna att det ändå kan vara värdefullt med dessa hjälpmedel.
De forskningsrapporter som hittats hade alltför korta observationstider (3 månader) och därför menar forskarna att effekten kanske kunde blivit bättre med längre tider. Även andra problem fanns som gjorde forskningsrapporterna mindre tillförlitliga.
Slutsatsen i rapporten från Cochrane är att evidensen är mycket låg angående om man ska använda tandtråd och/eller mellanrumsborste. Bättre studier behövs, men forskarnas bedömning är att det kanske kan finnas någon liten riskminskning för karies och parodontit om man använder både tandtråd och mellanrumsborste. Forskargruppen anser att mer forsknings behövs.
Med tanke på att biverkningsrisken är obefintlig kan alla som vill fortsätta med både tandtråd och mellanrumsborstar. I bästa fall har det effekt och om inte annat så känns det rent och fräscht i munnen efteråt.
Till artikel i danska Tandläkartidningen (danska)
Till forskningsrapporten (Cochrane, engelska)