- Hälsa
- Politik
Hemtandvård finns i flertalet eller kanske alla regioner. Det betyder att tandläkaren kommer hem till den som är sjuk, gammal eller av andra skäl inte kan åka iväg till tandläkaren. Många sådana besök sker på boenden av olika slag och framför all äldreboenden. Tyvärr är kunskapen om hemtandvård låg och många känner inte till möjligheten.
För att få hemtandvård krävs oftast att man har mycket hjälp av hemtjänsten hemma eller att man bor på ett boende av något slag. Oftast handlar det om äldreboenden. Tyvärr är vårdgivarna dåliga på att hjälpa sina klienter till tandläkaren eller se till att de får hem en tandläkare. Kanske handlar det om okunskap.
För att få tandvård i hemmet krävs oftast ett tandvårdsintyg utfärdat av kommunens biståndshandläggare, eller av personal på boendet. I flertalet regioner har hemtandvården handlats upp av privata tandvårdskedjor och kanske kan de låta patienter som inte får beviljat stöd betala hemtandvården själva, men då får man ha en diskussion med det regionala företaget.
Tandläkaren som kommer hem har med sig full tandläkarutrustning och undersöker munhålan och tänderna, tar röntgenbilder, borrar bort karies, lagar tänderna och kan också vid behov ta bort tänder. Allt är batteridrivet och tandläkaren har en vanlig pannlampa för att se in i munnen. Tandläkaren arbetar således med primitiva, men moderna apparater och kan klara de flesta tandvårdsbehov.
Det handlar endast om nödvändig tandvård och möjligheten att välja material är liten. Kunskapen om hemtandvård är låg och för det mesta krävs att anhöriga hjälper till att kontrollera tänderna alternativt ber vårdpersonalen särskilt om detta. Ett särskilt biståndsbeslut krävs och därefter måste någon beställa tid hos folktandvården eller ett av de företag som bedriver hemtandvård i regionen. Elöverkänsliga kan också få hemtandvård.
Regionerna ska se till att alla invånare får nödvändig tandvård och det är därför regionens ansvar att informera om möjligheten till hemtandvård och regionerna har också ett särskilt uppdrag att göra munhälsobedömningar på äldre personer både på boenden och i hemmet.
Tyvärr är regionerna inte särskilt aktiva när det gäller att sprida kunskap om hemtandvård och munhälsobedömningar. De flesta äldre får inte den hjälp de behöver och därför krävs att både anhöriga och hemtjänsten aktivt hjälper till.
Barntandvården har regionen också ansvar för liksom de olika tandvårdsstöd som finns i tandvårdsförordningen. För närvarande görs stora neddragningar inom tandvården, trots stora behov. Bland annat kommer ett beslut om att ta bort gratis tandvård för åldersgruppen 19-23 år och fler grupper kan komma att få sämre möjligheter senare. Detta trots löften från flera partier om att tandvårdsförsäkringen ska bli som i sjukvården. Det borde inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn.