- Forskning
- Hälsa

Flera av tandvårdsskadeförbundets medlemmar får diagnosen kroniskt trötthetssyndrom eller ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/Chronic fatigue syndrome). Sjukdomen betraktas som neurologiskt och kännetecknas av långvarig utmattning. Symtomen är många och kan bland annat vara feber, halsont, muskel- och ledsmärtor, huvudvärk, känslighet för ljud och ljus, yrsel, minnes- och koncentrationsbesvär. Det påminner om kvicksilver- eller tungmetallförgiftning. Nu har forskare funnit onormal tarmflora hos grupper av ME/CFS-patienter.
Kronisk trötthet och mängden av symtom påminner mycket om vad amalgamskadade har. Vid amalgamenheten i Uppsala fick man mycket gott resultat efter amalgamsanering på just de symtom som är karaktäristiska för ME/CFS-patienter. Se bild nedan som presenterades vid ett seminarium i december 2016 av professor emeritus Ulf Lindh, som bidragit till utvärdering av amalgamenhetens patienter. Se också artikel i Tf-bladet
Forskare har nu även kikat på tarmarnas bakterieinnehåll, det så kallade mikrobiomet, hos patienter med ME/CFS. Obalanser i tarmfloran har då upptäckts och vissa grupper jämfört med friska kontroller. Frågan man kan ställa sig är vad som är hönan och ägget. Har magen försämrats med tex IBS före utbrottet av den extrema tröttheten eller har magtarmfloran förändrats till följd av sjukdomen. Tarmfloran kan förstöras av upprepade antibiotikakurer, men också av nedsvalda gifter eller ensidig kosthållning.
Forskarnas slutsats är att oavsett om IBS förekommer eller inte så finns hos, ME/CFS-patienter en distinkt metaboliskt störning i tarmen som kan påverka sjukdomens intensitet. Samtidigt skriver forskarna att en del av problemen med tarmfloran kan maskeras av den höga frekvensen IBS hos denna patientgrupp. De nya kunskaperna kan ge upphov till nya terapeutiska strategi för behandlng av vissa subgrupper med ME/CFS.
Byta av tarmflora eller så kallade feacesimplantat vore intressant för att mer praktiskt/kliniskt kunna kontrollera om det teorin om tarmfloran stämmer. En del av dem som efter amalgamsanering inte blir friska skulle fömodligen behöva feacesimplantat och en anledning är att kvicksilver påverkar bakteriefloran negativt. Se mer via länkarna nedan.
Till artikel om forskningsrapporten nedan (norska)
Till forskningsartikeln om mikrobiomet hos ME-paatienter (engelska)