Många av Tf:s medlemmar tål dåligt att metaller kommer i kontakt med huden. En del har även reagerat i hela kroppen när man hudtestat för allergi mot metaller, med eller utan att man reagerat på teststället.Huden är komplicerat uppbyggd och kan reagera med allergi eller genom toxiska effekter på de levande cellerna under ytterskiktet. En förutsättning för endera reaktionen är att metallerna tränger in i huden och reagerar med levande celler.

En vanlig testmetod som ursprungligen kommer från tester av läkemedel är att montera mänsklig hud som ett membran mellan två lösningar. Till kammaren vid hudens yttersida tillförs de metaller eller metallföreningar man vill undersöka, och från kammaren på andra sidan tar man prover efter olika tider. Temperaturen hålls vid 37 grader på undersidan och 32 grader på ovansidan. Man kontrollerar även att huden inte är skadad och läcker. Testet är dock uppenbarligen förenklat, jämfört med verkliga förhållanden.

Efter avslutat experiment tas huden ut och löses i syror och metallinnehållet i vävnaden analyseras. En sammanställning av ett flertal sådana studier visar att flertalet inte är direkt jämförbara utan varierar i varifrån huden tas, ålder på donatorn och kön, något som inte alltid rapporteras. I sammanställningen behandlas endast studier av mänsklig hud. Hud från grisar används också ofta.

En sammanställning av olika studier som undersökt hudpenetrationen av krom, kobolt, koppar, guld, bly, kvicksilver, nickel, platina, rhoodium, silver, titan och zink har publicerats i tidskriften Chemical Research in Toxicology visar att kobolt, även som metallpulver, löses upp och går igenom huden om det finns artificiell svett i lösningen. Även nanopartiklar av kobolt går igenom huden.

Koppar, både som metallpulver och i olika föreningar går lätt igenom huden. Guld, däremot fastnar i huden, men forskare vid yrkesdermatologen i Malmö har visat att guldallergi är mycket vanligt om man testar med natriumsaltet av guldthiomaleat. Flaskor med guldklorid har en varning för att ämnet är starkt allergent.

Bly går lätt igenom huden, framför allt genom svettkörtlar och hårsäckar och arbetar man i en miljö där man kommer i kontakt med metallen kan hudpenetration vara en stor exponeringskälla. Denna form av exponering visar sig inte vid mätning av blodhalten av bly.

Krom är en känd kontaktallergen som de flesta lätt kommer i kontakt med från förkromade föremål, verktyg och andra redskap. Genomsläppligheten och allergirisken skiljer mycket mellan sexvärt och trevärt krom där det sexvärda är den riskabla formen. Sur svett eller hud gör att den trevärda formen lättare oxideras till sexvärd. Den som hanterar cement kan råka ut för kromallergi. Man bör se till att använda så kallat kromreducerat cement där man tillsatt järnsalter som håller krom i trevärt tillstånd. Denna effekt avtar med lagring av cementen.

Kvicksilver och kvicksilverföreningar går igenom huden, men mera gradvis. Mycket fastnar initialt i huden och frisätts långsamt. Kvicksilver i hudblekningsmedel, antiseptiska tvålar och organiska Hg-föreningar går lätt igenom huden. Hg blandat med fett, vilket tidigare användes som insmörjning vid behandling mot syfilis, tas lätt upp i kroppen. En droppe dimetylkvicksilver på huden hos en amerikansk forskare orsakade hennes död.

Nickel är en välkänd kontaktallergen som till stor del fastnar i huden, men även i det underliggande skiktet med levande celler. Nickelföreningar som kan bildas av svett passerar med fördröjning genom huden vilken därvid kan utgöra en depå för långsam exponering. Skadad hud är mer genomsläpplig för nickel.

Exponeringen för platina och rhodium har ökat starkt då metallerna släpps ut från katalytiska avgasrenare och ansamlas utefter vägkanter och på parkeringsplatser. Det är ännu okänt vilken form av exponering som dominerar, upptag genom huden eller inandning av damm.

Silver binder starkt till vävnader och passerar i liten utsträckning genom huden men kan nå underhuden och orsaka allergiska reaktioner, även om detta är ovanligt. Långvarig kontakt med silver, antingen direkt på huden, genom inandning eller nedsväljning kan ge en mörkfärgning av huden (argyria) som aldrig försvinner.

Titan och zink kommer man mest i kontakt med i form av komponenter i solskyddsmedel men de penetrerar inte eller i mycket liten utsträckning genom huden. I ordning från de som penetrerar mest till de som penenetrerar minst kommer kommer koppar > bly > krom > nickel > kobolt > platina > kvicksilver > rhodium. Den som haft eller har kronor, bryggor eller tandregleringsmaterial i munnen kan ha råkat ut för exponering för flera av metallerna och koppar och kvicksilver finns i amalgam. Den som reagerat mot tandlagningsmaterial bör i möjligaste mån undvika kontakt med metaller mot huden.

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.chemrestox.5b00421

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)