I de tidigare artiklarna om fluor har vi påpekat hur svårt det är att avgöra den enskildes exponering för ämnet. Det är lätt hänt att exponeringen når upp till hälsovådliga nivåer.

Värst är naturligtvis förhållandena i länder där man har vattenfluoridering där allt som kommer i kontakt med vatten kommer att få förhöjda fluorhalter. Även där det inte finns vattenfluoridering kan vattnet i egna brunnar ha hög fluorhalt. Därtill kommer tandvårdens användning av fluor i tandkrämer, fluorlacker, och –sköljningar, tandlagningsmaterial och fissurförseglingar. Tandvården ignorerar exponeringen från andra källor än tandvården själv.

En beaktansvärd källa till fluor som till stor del beror på personliga dryckesvanor är te. Tebusken betecknas som en hyperackumulator av fluor och odlas ofta i länder där marken är av vulkaniskt ursprung och har höga fluorhalter. Fluoret ansamlas framför allt i bladen som man gör te av. En stor del av fluoret löses ut när man brygger te. Nedsvald fluoride tas lätt upp i mag-tarmkanalen. En studie från Canada visade att te-drickare har 3 gånger högre fluorhalt i benvävnaden än icke-te-drickare.

Dricker man mycket te kan intaget bli en huvudkälla till exponeringen. I en nyligen publicerad studie från Irland mättes fluorhalten i 54 olika sorters svart te i påsar som fanns på marknaden i Irland, det enda land i Europa som har en generell vattenfluoridering. Till detta kommer att Irland har den högsta konsumtionen av te per person i världen, cirka 3 kg, varför denna källa blir en signifikant andel av den totala fluorexponeringen. Tillsammans med vattenfluorideringen (0,7-0,8 ppm) når man upp till cirka 6 mg intag/dag, en giftig nivå. Barn som dricker te, huvudsakligen i Kina och Mongoliet, men även i Irland, har fått fluoros och Kina har infört restriktioner för införsel av te från Kenya. Det te som säljs i Irland kommer till 80 % från Östafrika.

Det finns bestämmelser inom EU för hur mycket fluor som får finnas i mineralvatten, men det finns inga regler om tillåten halt i te. Forskarna mätte fluorhalten i te som bryggts i 5 minuter med 200 ml. vatten (0,7 ppm) som nyss kokts upp  Påsarna trycktes lätt med en sked som de flesta gör. Halterna fluor (angett som milligram fluor/liter) varierade från 1,6 mg/l i te från Indien till 6,1 mg/l i Östafrikanskt te. Det är osäkert hur många av teerna som mättes som finns på den svenska marknaden, men en del namn känner man igen, t.ex. Lipton Yellow Label (3,5 mg/l) och Twinings English Breakfast (2,7 mg/l). Hela listan på undersökta tesorter finns i artikeln som är fritt tillgänglig. Svenska tedrickare bör hålla sig till te från Indien eller Ceylon om man vill minimera fluorintaget.

Forskarnas slutsats är att tedrickande personer i Irland (majoriteten) löper hög risk för fluorförgiftning.

http://www.mdpi.com/1660-4601/13/3/259
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/0967-3334/36/3/465

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)