- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
I de tidigare artiklarna om fluor har vi påpekat hur svårt det är att avgöra den enskildes exponering för ämnet. Det är lätt hänt att exponeringen når upp till hälsovådliga nivåer.
Värst är naturligtvis förhållandena i länder där man har vattenfluoridering där allt som kommer i kontakt med vatten kommer att få förhöjda fluorhalter. Även där det inte finns vattenfluoridering kan vattnet i egna brunnar ha hög fluorhalt. Därtill kommer tandvårdens användning av fluor i tandkrämer, fluorlacker, och –sköljningar, tandlagningsmaterial och fissurförseglingar. Tandvården ignorerar exponeringen från andra källor än tandvården själv.
En beaktansvärd källa till fluor som till stor del beror på personliga dryckesvanor är te. Tebusken betecknas som en hyperackumulator av fluor och odlas ofta i länder där marken är av vulkaniskt ursprung och har höga fluorhalter. Fluoret ansamlas framför allt i bladen som man gör te av. En stor del av fluoret löses ut när man brygger te. Nedsvald fluoride tas lätt upp i mag-tarmkanalen. En studie från Canada visade att te-drickare har 3 gånger högre fluorhalt i benvävnaden än icke-te-drickare.
Dricker man mycket te kan intaget bli en huvudkälla till exponeringen. I en nyligen publicerad studie från Irland mättes fluorhalten i 54 olika sorters svart te i påsar som fanns på marknaden i Irland, det enda land i Europa som har en generell vattenfluoridering. Till detta kommer att Irland har den högsta konsumtionen av te per person i världen, cirka 3 kg, varför denna källa blir en signifikant andel av den totala fluorexponeringen. Tillsammans med vattenfluorideringen (0,7-0,8 ppm) når man upp till cirka 6 mg intag/dag, en giftig nivå. Barn som dricker te, huvudsakligen i Kina och Mongoliet, men även i Irland, har fått fluoros och Kina har infört restriktioner för införsel av te från Kenya. Det te som säljs i Irland kommer till 80 % från Östafrika.
Det finns bestämmelser inom EU för hur mycket fluor som får finnas i mineralvatten, men det finns inga regler om tillåten halt i te. Forskarna mätte fluorhalten i te som bryggts i 5 minuter med 200 ml. vatten (0,7 ppm) som nyss kokts upp Påsarna trycktes lätt med en sked som de flesta gör. Halterna fluor (angett som milligram fluor/liter) varierade från 1,6 mg/l i te från Indien till 6,1 mg/l i Östafrikanskt te. Det är osäkert hur många av teerna som mättes som finns på den svenska marknaden, men en del namn känner man igen, t.ex. Lipton Yellow Label (3,5 mg/l) och Twinings English Breakfast (2,7 mg/l). Hela listan på undersökta tesorter finns i artikeln som är fritt tillgänglig. Svenska tedrickare bör hålla sig till te från Indien eller Ceylon om man vill minimera fluorintaget.
Forskarnas slutsats är att tedrickande personer i Irland (majoriteten) löper hög risk för fluorförgiftning.
http://www.mdpi.com/1660-4601/13/3/259
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/0967-3334/36/3/465