- Hälsa
Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk. Under denna högtid är det många som äter ägg. Ägget är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.
Ägg innehåller ett antal vitaminer och mineraler varav de flesta finns i gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter som man hittar, i riklig mängd, i äggula.
Ägg är alltså väldigt nyttigt och man bör äta både vitan och gulan. Vitan innehåller mycket proteiner. Det är därför som kroppsbyggare ofta använder sig enbart av den. Gulan innehåller rejäla mängder av näringsämnen som egentligen skall försörja fågelungen med näring tills den krupit ur ägget och kan äta själv.
Ett medelstort ägg på cirka 55 gram (utan skal) innehåller strax under 80 kcal, cirka 7 g protein, 5 gram fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ungefär 15 kcal och strax under 4 gram protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 gram protein och allt fett i ägget.
Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 Energiprocent (E%) är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är dock relativt hög, därav den seglivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet. Detta har emellertid visat sig inte riktigt stämma hos friska individer. Kolesterolhalten i mat har i verkligheten väldigt lite att göra med kolesterolhalten i blodet hos friska individer.
Ägg är ett livsmedel som håller länge och kan vara bra att ha hemma. Det är vanligt att testa äggets färskhet genom att kolla om det flyter. Ett färskt ägg sjunker till botten medan ett äldre ägg flyter. Men, att det flyter betyder dock inte nödvändigtvis att ägget är dåligt. Prova därför att knäcka ägget, då märks det direkt om ägget är dåligt. Ett dåligt ägg både luktar och smakar mycket illa.
Vi rekommenderar, i möjligaste mån, inköp av ekologiska KRAV-ägg från frigående höns. Hönsen har då mer yta, möjlighet att vara utomhus och äta ekologiskt, obesprutat foder.