- Forskning
- Hälsa
D-vitamin bildas genom belysning av huden med specifika våglängder av ultraviolett ljus. Sådant ljus finns endast mellan slutet av april till början av oktober på våra breddgrader. Det innebär att många av oss får alltför låga D-vitaminnivåer vid den här tiden på året, då vårt upplagrade D-vitamin börjar ta slut. Därför förekommer många infektioner vid denna tid på året och andra kan känna depression, men även tandhälsan kan påverkas vid för låga D-vitaminnivåer.
Forskning finns som visar att vi verkligen har brister av D-vitamin under vinterhalvåret och att det påverkar sjukligheten, men också kan öka risken för depressioner och karies. Nyligen har en forskningsrapport publicerats som visar koppling mellan D-vitaminnivåer och karies hos barn. Tidigare har hemsidan tagit upp risk för tunnare emalj om mamman haft alltför låga D-vitaminnivåer under graviditeten.
Forskarna har mätt karies och D-vitamin på över 8000 barn vid fyra, sju och tio års ålder. De fann att vid 7 års ålder fick barn som hade mindre än 30 ng/mL 25(OH)D-nivåer i serum ökad risk för karies i permanenta tänder. Slutsatsen i forskningsrapporten är att man bör kontrollera barns D-vitaminhalt och ge tillskott vid behov. Mätningarna gjordes på barn i Portugal.
I Sverige använder kroppen lagrad D-vitamin under vintern. Det är omöjligt att med hjälp av solstrålar bilda D-vitamin från oktober till april och därför behövs tillskott. D-vitamin är viktigt inte bara för att under fosterstadiet förbättra emaljens tjocklek och under tidigare år minska risken för karies.
Vitaminet har också många andra viktiga funktioner bland annat genom att boosta immunförsvaret och minska risken för depressioner. Det behövs alltså alltid D-vitamintillskott i Sverige under vintern. Äldre som fått tunn hud och därmed har sämre förmåga att syntetisera D-vitamin kan behöva tillskott året runt.
Till forskningsrapport om barn, D-vitamin och karies
Till kort video av professor Bengmark om D- och K-vitamin