- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Alla metalliska material korroderar mer eller mindre i munnens tuffa miljö. Saliven är en svag elektrolyt och frigör därför joner, men i långsam takt. Ytan på titanimplantat är hård tack vare ett lager av titandioxid, som bildas på metallen så fort den kommer i kontakt med syre. Detta oxidskikt förstörs vid lågt pH, av fluoridjoner från exempelvis tandkräm eller av bakterier och bakteriefilmer.
Modern forskning visar att Tandhälsoförbundets (Tf) medlemmar haft rätt gällande titanimplantat. Risk för allergier finns liksom förgiftning av titan om partiklar och joner frigörs från implantatet. Modern forskning visar att metalliska konstruktioner i munhålan alltid läcker metalljoner. Titanimplantat är inget undantag.
I en nyligen publicerad reviewartikel redovisar forskarna orsakerna till att titan och andra metaller alltid läcker ut från titanimplantat. Av artikeln framgår att även insättning av implantatet och hur det hanteras kan påverka hur mycket metalljoner/partiklar som frigörs. Den som är allergisk mot titan kan få allvarliga reaktioner.
I dag är det känt (åtminstone i forskarkretsar) att det alltid finns titanjoner, nanopartiklar med mera runt implantaten. I vissa fall orsakas frisättningen av nötning och exempel på det är om skruvar av zirkonia används på ett titanimplantat. Då Zirkonia är ett betydligt hårdare material än den titanlegering som normalt används uppstår nötning då de skaver mot varandra.
Det framgår också att titanimplantatet skyddas av ett oxidskickt, som bildas så fort syre kommer åt implantatet. Oxidskiktet kan emellertid förstöras av den tuffa miljön som råder i munhålan. Dels kan oxidskiktet nötas bort vid tuggning, men mer vanligt är att munnens sura miljö förstör oxidskiktet och detsamma gäller om man har fluoridjoner (t ex från tandkräm) i saliven.
Även bakterier och bakteriefilmer kan förstöra det skyddande oxidskiktet. Forskarna har särskilt uppmärksammat lipopolysackarider från gramnegativa bakterier som attackerar titanet.
Tandhälsoförbundet rekommenderar materialet Zirkonia, som är ett keramiskt material, till den som vill sätta in implantat i käkbenet. Det är ett hårt och stabilt material, läker in bra och uppvisar sällan problem med periimplantit. Zirkonia leder varken ström, värme eller kyla, vilket också är ett plus jämfört med metalliska material.