Ultraljud används i stor omfattning för diagnostik, behandling och rengöring och varken den vårdpersonal som använder det eller de behandlade ifrågasätter eller vet om att metoden innebär risker. När en metod används i mycket stor omfattning innebär även en liten risk för skador att den sammanlagda effekten blir omfattande. Störst är risken vid fosterdiagnostik.

Ultraljud orsakar upphettning, kavitation och vätskeströmmning. Vid kavitation bildas små gasblåsor, som när de faller samman orsakar bildning av hydroxylradikaler och jet-strålar av vätska som kan påverka cellernas ytor och jonkanaler.

Upphettningen kan vara flera grader och sker mest i den tätaste vävnaden. Skallbenet vid fosterdiagnostik är mest utsatt och uppvärmningen kan spridas till intilliggande hjärnvävnad vid långvarig bestrålning. Doppler sonografi ger kontinuerlig strålning och ger större effekt än pulserad strålning. Effekten ökar ytterligare om kontrastmedel används. Risken är störst i slutet av graviditeten när benvävnaden är tätast.

I flera studier har man anmodat användarna att begränsa antalet undersökningar och att inte använda långvarig behandling. I början av 1990-talet gjordes utvärderingar av ultraljudsrisker, men därefter har, med några få undantag, ingen riskvärdering gjorts, trots att apparaternas effekter ökat 6-8 gånger och användningen ökat enormt. Riskvärderingar har påstått att eftersom man inte sett någon ökning av fosterskador så är användningen säker. Detta är föga betryggande då man endast beaktat synliga skador och inte effekter på psykiska funktioner som minne, inlärning och beteende.

Enstaka eller mindre studier på människa och framför allt vid användning av dopplersonografi, har funnit en ökning av missfall, låg födelsevikt, dyslexi, försenat tal och lägre frekvens av högerhänthet. Antalet ultraljudsundersökningar har också betydelse och fler ökar risken jämfört med inga undersökningar. Kunskapen om risker och att antalet undersökningar bör vara så få och kortvariga som möjligt är dålig inom vårdpersonalen.

I djurförsök finner man en rad allvarliga effekter som inte studerats på människa. Möss som exponeras för ultraljud med apparatur som används inom vården visar en liten, men signifikant störning av migrationen av celler i hjärnan. Cellerna vandrar inte till sin rätta plats och påverkan var direkt relaterad till exponeringstiden upp till 30 minuter. En annan studie, också på möss, visade efter födseln inga effekter på reflexer eller dödlighet, men en påtagligt nedsatt inlärningsförmåga och fördröjd motorisk utveckling, även efter 10 minuters exponering (10-30 minuter undersöktes). Djurens utveckling följdes upp till ett år.

Ultraljud bör naturligtvis användas när det finns misstanke om fosterskador eller störning i fosterutvecklingen, men bör undvikas när ändamålet endast är nyfikenhet eller för att en bild av fostret. Exponeringar bör vara så få och så korta som möjligt. Området är i stort behov av noggranna undersökningar,

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X16322434
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0891584992900218
http://anesthesiology.pubs.asahq.org/article.aspx?articleid=1934478
https://chriskresser.com/natural-childbirth-iib-ultrasound-not-as-safe-as-commonly-thought/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8105165
http://www.pnas.org/content/103/34/12903.abstract
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320502016429

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)