Youth Dialogue (YD) är ett initiativ från Japans miljöministerium (MOEJ). Programmet startades för att uppmuntra en dialog mellan ungdomar från Minamata och andra unga människor runt om i världen.

Inom Youth Dialogue kan ungdomar dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter gällande kvicksilver och därmed även lära av varandra. YD-programmet är också utformat för att fokusera på kvicksilverhantering och presentera oberoende projekt som leds och genomförs av ungdomar. Fokus ligger på Minamatakonventionens frågor och andra övergripande frågor, inklusive målen för en hållbar utveckling (SDG). Hittills har ungdomar från Japan, Slovenien, Indonesien och Filippinerna deltagit i dialogerna.

Flera projektteam från planetGOLD har utvecklat en strategi med riktade insatser för att öka medvetenheten hos barn och lärare i ett försök att få bort kvicksilveranvändningen vid utvinning av guld. 

I flera länder, som till exempel Indonesien, Mongoliet, Peru, Filippinerna, Guyana, Ecuador och Colombia har projektteamen kontaktat lokala skolor för att upplysa om farorna med kvicksilver. Man har även informerat om sätt att undvika kvicksilverexponering och om hur gruvdriften kan göras mer ansvarfull och miljöveten.

Minamatakonventionen är en global miljö- och hälsoskyddskonvention, skapad för att skydda människors hälsa och miljön från kvicksilver. Konventionen reglerar samtliga delar av kvicksilvers livscykel, från utvinning, handel och användning till avfallshantering och utsläpp från punktkällor.

För första gången inkluderades nu också en specifik artikel om hälsa i ett globalt miljöavtal. De största källorna till luftutsläpp, småskalig guldutvinning och kolförbränning omfattas. Framställning av koppar, bly, zink, industriellt guld, avfallsförbränning och tillverkning av cement inkluderas dessutom.

De flesta produkter som fortfarande innehåller kvicksilver, exempelvis batterier, lampor, termometrar och andra mätinstrument, skall vara utfasade sedan 2020. Användningen av dentalt amalgam skall fasas ned så långt som möjligt.

Konventionen, vilken har arbetats fram inom FN-systemet, undertecknades år 2013 och trädde i kraft 2017. Länderna skall utarbeta och genomföra nationella planer för att begränsa eller helt få bort utsläpp och användning av kvicksilver samt på ett säkert sätt omhänderta kvicksilveravfall.

Sverige har ratificerat konventionen. I november 2023 var 147 länder parter till konventionen. Även EU har ratificerat konventionen och genomfört dess åtaganden i  EU-förordningen 2017/852 om kvicksilver som är direkt tillämplig för EU:s medlemsländer.

Kvicksilver och de flesta föreningar där kvicksilver ingår, är giftiga för människor, djur och miljö. Kvicksilver är en lättflyktig metall som kan spridas över långa avstånd i atmosfären. Metallen kan inte brytas ned utan ansamlas i mark, vatten och levande organismer.

En del kvicksilver omvandlas i naturen till den ytterst giftiga föreningen metylkvicksilver, vilken kan tas upp av levande organismer. Eftersom metylkvicksilver bryts ned och utsöndras långsamt, ansamlas det i vävnaden hos djur.

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifter som existerar. Det ger skador på hjärnan och på det centrala nervsystemet. Barn är mer känsliga än vuxna. Fosterstadiet, då hjärnan och nervsystemet utvecklas, är den mest känsliga perioden. Metylkvicksilver överförs till fostret, passerar blod-hjärn-barriären (BBB) och hämmar, sannolikt även vid låga halter, utvecklingen hos barn.

Till artikeln om Youth Dialogue (YD) på minamataconvention.org

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)