Socialstyrelsen har utrett vanligt förekommande välfärdsbrottslighet. I tandvården har utredningen endast tittat på tandvård som sker på regionens bekostnad, det vill säga barn- och ungdomstandvård och tandvård för särskilt behövande personer. En viss välfärdsbrottslighet har upptäckts som att tandläkaren tar betalt för utdragning av tänder hos en person som länge sakna sådana. Eller att tandläkaren tagit betalt för åtgärder som aldrig utförts. Men flertalet fel tycks handla om felaktiga åtgärdskoder eller åtgärdskoder för mer omfattande tandvård än vad som hade behövts. Det menar Socialstyrelsen främst beror på okunskap om regelsystemet. 

Den tandvård som regionen finansierar uppgår till ungefär samma summa som det statliga tandvårdsstödet. 2019 uppgick detta till ungefär 7 miljarder kronor, vilket främst handlar om barn- och ungdomstandvården som regionerna har ansvar för. Det Socialstyrelsen tagit upp i sin rapport är bland annat överbehandling och faktureringsmissar. Till det senare hör att tandläkaren tagit betalt för mer omfattande åtgärder än vad som utförts. 

Socialstyrelsen menar att många faktureringsmissar främst handlar om okunskap om regelverket och att det därför inte direkt handlar om brottslighet. I första hand är det N- och F-tandvården där Socialstyrelsen upptäckt felaktigheter, vilket är en mindre del av tandvården  Allvarligt är dock när det finns direkta felaktigheter som att åtgärdskoden för tandborttagning använts hos personer som helt saknar tänder. 

Tandhälsoförbundets medlemmar berättar ibland att de fått mer tandvård än de önskat som t.ex. rotfyllningar, omfattande kronterapi eller kostsamma implantat. Problemet tycks vara att tandläkaren inte tar sig tid att förklara vad som ska åtgärdas och vilka alternativ som finns samt för- och nackdelar med dem. Det finns inte tid för patienten att tänka efter eller att ställa följdfrågor och därför fattar tandläkaren besluten åt sina patienter och behandlingen kan ofta starta omedelbart.

Det är djupt otillfredsställande och äventyrar patienternas delaktighet i vården när besluten hastas fram. Därtill kommer att kostnaderna för patienten kan bli betydligt högre än vad patienten egentligen är beredd att betala. Det är inte ovanligt att patienten sätter sig i skuld. Viktigt är alltså att stärka patientens ställning och se till att beslut om vården fattas med informerat samtycke. Tandläkaren måste avsätta tid för information till patienten.

För att förbättra tillsynen av tandvården krävs resurser och granskaren måste både begära in journaler och ha fördjupade kunskaper så att hen kan bedöma kvaliteten på tandläkarens arbete. Flertalet regioner avsätter inte tillräckliga resurser för granskningsarbetet. Detsamma gäller försäkringskassan som betalar ut det statliga tandvårdsstödet och som brottas med liknande problem som regionerna. Det är bra om Socialstyrelsens granskning leder till ökad tillsyn av tandvården både gällande regionerna och försäkringskassan. I tillsynsarbetet är det angeläget att involvera patienterna. 

Till Socialstyrelsens granskningsrapport

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)