- Hälsa

Många är i dag känsliga för gluten och särskilt gäller det tandvårdsskadade, men sjukvården kan inte alltid bekräfta det. Man kan behöva pröva sig fram och ibland också utesluta mjölkprodukter, eftersom även sådan känslighet kan påverka. Den autoimmuna sjukdomen celiaki är relativt lätt att kontrollera via provtagning. Svårare är det med allergier eller annan överkänslighet.
Glutenintolerans eller celiaki innebär att tarmslemhinnan bryts ned av gluten, vilket är en autoimmun reaktion. Det är en åkomma som sjukvården känner till och kan mäta, men ändå dröjer det ofta länge innan diagnos ges. Omkring två procent av befolkningen har denna diagnos. Risk finns för olika näringsbrister i och med att tarmslemhinnan är skadad. Viktnedgång förekommer också.
Laktosintolerans är ett vanligt symtom vid celiaki. Anledningen är att kroppen bryter ner tarmslemhinnans celler så att de celler som producerar laktas och som gör att mjölksocker bryts ner försvinner eller blir färre.
Glutenkänslighet är ett mindre känt tillstånd och kan inte alltid mätas av sjukvården. Prövar man sig fram själv märker man att symtomen försvinner när man utesluter gluten. Många tandvårdsskadade har problem både med gluten och mjölk.
Symtomen för båda tillstånden är gaser och uppsvälld mage, kramper, förstoppning och/eller diarré och det kan också handla om ledvärk och extrem trötthet. Upptäcks inga skador i tarmen blir man ofta betraktad som psykiskt sjuk, trots att det finns en fysisk orsak.
Glutenkänslighet är betydligt vanligare än celiaki och kan drabba så många som 30 procent av befolkningen, men är alltså betydligt svårare att påvisa. Glutenöverkänslighet kan ibland förväxlas med veteallergi som ger allergiska symtom som rinnsnuva, utslag och i allvarliga fall allergisk chock när man får i sig vete.
Vissa individer kan bilda opioida ämnen av gluten och kasein och kan då bli beroende av t.ex. bröd och mjölk. I sådana fall är det extra svårt att ta bort gluten och mjölk. Abstinensbesvär kan uppträda.
Den som har celiaki måste helt ta bort gluten, eftersom det är en autoimmun sjukdom. De som är glutenkänsliga kan ibland tåla en mindre mängd eller kanske tåla vissa sädesslag med gluten. Man behöver testa sig fram själv.
Man kan också ta vissa prover på immunoglobuliner som visar på allergi mot vissa glutenmolekyler eller kasein. Ett laboratorium som tillhandahåller det är Lab1 i Norge. Svenska glutenallergitester tas inte på alla glutenmolekyler och därför kan de vara missvisande.