- Forskning
- Hälsa
Artiklar i Illustrerad Vetenskap redovisar forskning som försöker komma på varför människor gråter. Man vet att tårarna består av salt, fett, bakteriedödande enzymer och antikroppar och detta sannolikt som skydd för ögat och dess hornhinna. Sammansättningen blir dock annorlunda om man gråter för att man är arg, ledsen eller glad.
Forskaren William Frey vid Minnesotauniversitet i USA menar att gråt kan vara ett stät att rena kroppen från hormoner som frisätts vid stora känsloutbrott. Han nämner inte tungmetaller eller andra gifter, men kanske bidrar gråten till att rena även från dem. En del forskare tror att gråten endast tjänar ett socialt syfte, dvs att andra ska tycka synd om en.
Den lilla forskning som finns om tårar visar att de så kallade känslotårarna skiljer sig i sammansättning från andra tårar. De innehåller bland annat enkefalin som är ett naturligt smärtstillande och lugnande ämne, stresshormoner och de utsöndrar lukter.
Vid en undersökning vid Weizmann Institute of Science i Israel fann forskarna att om män luktade på ledsna kvinnors tårar minska det manliga könshormonet och de tappade sexlusten. Forskarna vet oerhört lite om de salta dropparna som rinner ur våra ögonhålor när känslorna tar över, enligt artiklarna i Illustrerad vetenskap.
En tårbank byggs nu upp av den israeliske forskaren Noam Sobel syftet är att han och andra forskare ska kunna kartlägga de miljardtals molekyler som finns i våra tårar. De skiljer på kvinnliga och manliga tårar i tårbanken.
Varför vi gråter och effekter på kroppen
Forskare bygger tårbank