- Forskning
- Hälsa
Tandställning får man vanligen för att käken är för trång och att tänderna därmed inte får plats. Två viktiga orsaker till för trånga käkar är kosten och att man andas genom munnen istället för genom näsan. Trångställda tänder har ingenting med gener att göra.
Det går att få käkarna att växa till så att alla tänder får plats. Helst ska man börja redan när man är barn, men även vuxna kan med kost och träning få käkarna att expandera.
Käkarna och tänderna är beroende av tillräckligt stor mängd mineraler som magnesium, fosfor, kalcium och kalium. Mineralbrist leder till karies då salivens näringsinnehåll är otillräckligt för remineralisering. Även vitamin K2 och vitamin D behövs för denna process.
Gravida och barn behöver alltså gott om näring för att käkarna ska växa till ordentligt och så att kariesangreppen läker ut. D-vitaminbrist under graviditeten kan orsaka emaljskador.
Tungan är kroppens kraftigaste muskel och har till uppgift att trycka ut käkarna och därmed stimulera tillväxt. Den som andas med näsan under sömnen låter tungan falla bakåt och utöva tryck mot käkarna. Andas man med munnen på grund av allergi och svullen nässlemhinna får tungan helt fel position och kan inte utöva det viktiga trycket mot käkarna.
Den som andas genom munnen får ofta trångställda tänder som inte får plats i käkarna. Anledningen är att käkarna inte växt till ordentligt. Man kan också få lite långsmalt ansikte. Att lära sig andas genom näsan är alltså viktigt och har stor betydelse för käkarnas tillväxt och möjligheten att få plats med alla tänder i käken.
Lär dig andas med hjälp av Anders Olsson och hans företag Medveten andning. Onsdagen den 1 november 2023 kl 17.30 föreläser Anders Olsson om andningens betydelse via Zoom. Välkommen till föredraget. Anmäl dig till stockholm@tf.nu eller gå in via denna länk.
Ungdomar med trångställda tänder tvingas ofta dra ut fyra friska tänder för att resterande ska få plats. Därefter förflyttas övriga tänder med hjälp av trådar eller plastskenor. När man flyttar tänderna minskar tandens rot i omfång och växer därefter ut på nytt när flyttningen är klar. Det inträffar dock att tänder dör vid förflyttningen.
Inte nog med att man tar bort och riskerar skada tänder vid tandreglering. Tandläkaren sätter dit en tandställning som drar ihop käkarna ännu mer istället för att vidga dem. T.ex. tandläkare John Mew från England gör precis tvärtom. Se mer här. En del av Tf:s medlemmar som haft tandställning som barn har fått allvarliga problem med svårighet att andas, att tungan inte får plats i munnen och bettproblem.
För de flesta går det bra även med svensk tandreglering, men vissa personer får allvarliga biverkningar och det borde tandvården berätta om för både barn och föräldrar innan ingreppet med att ta bort fyra friska tänder görs. Kontakta Tandhälsoförbundet för mer information om alternativen till tandställning.