Av 400 patienter som upplever besvär av tandfyllningsmaterial är en tredjedel allergiska mot guld. Också allergierna mot akrylat, som finns i plastfyllningarna, ökar. Det visar en ny undersökning i Malmö.
- 30 procent guldallergier är en mycket hög siffra, säger professor Bert Björkner vid universitetssjukhuset i Malmö. Han är dock försiktig att dra slutsatsen att munguldet orsakar allergin.
- Endast 15 procent av guldallergikerna har symtom av guldet. Många blev förvånade över att de var allergiska. Det behövs mer forskning om sambandet mellan allergi och tandfyllningsmaterial.
Bert Björkner rekommenderar dock patienterna som är allergiska men inte har besvär att inte fylla på med mer guld i munnen.
Olika testmetoder
Björkner vet inte om guldallergierna ökat då olika testmetoder använts vid de två undersökningarna, den ena 1985-1989 och den andra 1990-1994.
400 personer ingick i vardera un-dersökningen och de hade remitterats av tandläkare därför att patienterna upplevde besvär eller att tandläkarna såg förändringar i munnen.
Däremot var de två undersökningarna jämförbara vad gäller akrylat och visar en klar ökning av allergierna, från 2 till 9 procent.
- Men vi kan inte säga att det beror på de nya plastfyllningarna, eftersom vi kommer i kontakt med akrylat på många sätt, menar Bert Björkner. Tandläkarna, som vet vad de fyllt i tänderna och hur patienternas besvär ser ut, borde lättare hitta ett samband mellan fyllningar och allergi.
Tandvårdspersonalen
Värst utsatt Tandvårdspersonalen är värst utsatt när den arbetar med den ohärdade akrylaten. Allergierna ökar, eftersom många inte följer skyddsföreskrifterna, vilket DN berättade om den 23 juli i år.
Påverkan av akrylat
Hur patienterna påverkas av akrylat kan forskningen inte klart fastslå idag. Om fyllningen görs korrekt med ordentlig härdning ska akrylat inte läcka ut. Men om lagningen ändå läcker, vad betyder det för patienten?
- Det pågår basal forskning om vilka beståndsdelar i plastmaterialet som lakas ur och vilken effekt den substansen har på människocellen, säger professor Stig Karlsson vid universitetet i Göteborg.
Resultaten pekar hittills på att läckaget från tandfyllningen påverkar cellerna, men det är oklart hur mycket och vad det betyder för människokroppen.
Malmöundersökningen visar också att kvicksilverallergierna låg på 2 procent i båda underökningarna.
Christer Malmström
Leg. tandläkare