Artiklar

För den som drabbats av kromallergi eller nickelallergi kan det vara av intresse att känna till vilka livsmedel som innehåller hög halt av dessa ämnen så att man kan minska intaget via födan.

För den som drabbats av kromallergi eller nickelallergi kan det vara av intresse att känna till vilka livsmedel som innehåller hög halt av dessa ämnen så att man kan minska intaget via födan.

Livsmedelsverket har gett ut en allergiinformation (nr 7) som heter ?Nickel, krom och andra mineralämnen. Förekomst i livsmedel.?. I häftet ges bl a följande råd vid nickelallergi:

Kontrollera kvalitetsnormerna på rostfria kärl och var särskilt försiktig vid tillredning av sura livsmedel i rostfria kärl. Vid sådan tillredning kan man istället använda glas, emalj eller teflonbelagda kastruller. Rostfritt stål av god kvalité, t ex 18/8, är exempel på en nickelhaltig legering där nicklet är så hårt bundet att det inte avges. Risken för okontrollerad utfällning av metallerna kan vara större i kärl som saknar beteckning. Exempel på sura livsmedel är rabarber, röda vinbär, lingon, äpple och spenat.
Använd inte vattnet direkt efter avkalkning av vattenkokare. Det är lämpligt att göra några uppkok vatten som hälls bort efter avkalkning.
Var försiktig med eller undvik helt nötter, mörk choklad, kakaopulver och balj/ärtväxter, dvs en del av de livsmedel som enligt tabell, se motstående sida, innehåller hög halt nickel.

Nickel

Enligt Livsmedelsverket har nickelintaget via födan inte entydigt bedömts utgöra någon risk för den allergiske, möjligen med undantag av nickelallergiska personer med handeksem. Vid reduktion av nickelintaget via födan bör en effekt på eksemet märkas inom två månader.

Krom

Kromsalter i låga koncentrationer har stor förmåga att framkalla allergiskt kontakteksem. Kromallergi drabbar främst män i motsats till nickelallergi som drabbar kvinnor.

Kromallergiker har ofta kroniska handeksem. Kromallergi är vanlig i industrier där man hanterar cement, men även inom bil- och svetsningsindustrin, där kromhaltiga material hanteras.

Risk för kromsensibilisering finns vid hantering av t ex fosforhaltiga tvättmedel, kromgarvade lädervaror och tändsatsen på tändstickor. Enligt Livsmedelsverket finns för närvarande inget som tyder på att krom i kosten skulle kunna orsaka kromallergi.

Livsmedelsverkets lista på livsmedel med krom- och nickelinnehåll kan ändå vara intressant för alla som vill ha kontroll över sin kromeller nickelexponering.

Kobolt

Kobolt ingår i vitamin B12 och är i denna form livsnödvändig för människan. De viktigaste källorna för koboltintag via födan är inälvsmat som lever, njure, kött och fisk. Relativt höga halter finns även i choklad, fröer, baljväxter och spannmål.

Kontaktallergi mot kobolt förekommer ibland tillsammans med nickel- och/eller kromallergi. Ett reducerat koboltintag via födan kan leda till att handeksem förbättras.

_Yvonne Svensson
TF Jämtland_

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)