För den som drabbats av kromallergi eller nickelallergi kan det vara av intresse att känna till vilka livsmedel som innehåller hög halt av dessa ämnen så att man kan minska intaget via födan.
För den som drabbats av kromallergi eller nickelallergi kan det vara av intresse att känna till vilka livsmedel som innehåller hög halt av dessa ämnen så att man kan minska intaget via födan.
Livsmedelsverket har gett ut en allergiinformation (nr 7) som heter ?Nickel, krom och andra mineralämnen. Förekomst i livsmedel.?. I häftet ges bl a följande råd vid nickelallergi:
Kontrollera kvalitetsnormerna på rostfria kärl och var särskilt försiktig vid tillredning av sura livsmedel i rostfria kärl. Vid sådan tillredning kan man istället använda glas, emalj eller teflonbelagda kastruller. Rostfritt stål av god kvalité, t ex 18/8, är exempel på en nickelhaltig legering där nicklet är så hårt bundet att det inte avges. Risken för okontrollerad utfällning av metallerna kan vara större i kärl som saknar beteckning. Exempel på sura livsmedel är rabarber, röda vinbär, lingon, äpple och spenat.
Använd inte vattnet direkt efter avkalkning av vattenkokare. Det är lämpligt att göra några uppkok vatten som hälls bort efter avkalkning.
Var försiktig med eller undvik helt nötter, mörk choklad, kakaopulver och balj/ärtväxter, dvs en del av de livsmedel som enligt tabell, se motstående sida, innehåller hög halt nickel.
Nickel
Enligt Livsmedelsverket har nickelintaget via födan inte entydigt bedömts utgöra någon risk för den allergiske, möjligen med undantag av nickelallergiska personer med handeksem. Vid reduktion av nickelintaget via födan bör en effekt på eksemet märkas inom två månader.
Krom
Kromsalter i låga koncentrationer har stor förmåga att framkalla allergiskt kontakteksem. Kromallergi drabbar främst män i motsats till nickelallergi som drabbar kvinnor.
Kromallergiker har ofta kroniska handeksem. Kromallergi är vanlig i industrier där man hanterar cement, men även inom bil- och svetsningsindustrin, där kromhaltiga material hanteras.
Risk för kromsensibilisering finns vid hantering av t ex fosforhaltiga tvättmedel, kromgarvade lädervaror och tändsatsen på tändstickor. Enligt Livsmedelsverket finns för närvarande inget som tyder på att krom i kosten skulle kunna orsaka kromallergi.
Livsmedelsverkets lista på livsmedel med krom- och nickelinnehåll kan ändå vara intressant för alla som vill ha kontroll över sin kromeller nickelexponering.
Kobolt
Kobolt ingår i vitamin B12 och är i denna form livsnödvändig för människan. De viktigaste källorna för koboltintag via födan är inälvsmat som lever, njure, kött och fisk. Relativt höga halter finns även i choklad, fröer, baljväxter och spannmål.
Kontaktallergi mot kobolt förekommer ibland tillsammans med nickel- och/eller kromallergi. Ett reducerat koboltintag via födan kan leda till att handeksem förbättras.
_Yvonne Svensson
TF Jämtland_