Från Läkemedelsverket envisas Andersson et al med att likställa metylkvicksilver och tiomersal i toxikologiskt avseende i stället för att lyssna på Maths Berlin med ett halvt sekels forskning på kvicksilver bakom sig.
Kvicksilvret i tiomersal uppför sig i stort som det oorganiska kvicksilver, som frigörs från amalgamfyllningar. Halveringstiden i blod är cirka en vecka, men i hjärnan rör det sig om många år. Metylkvicksilver fördelar sig mer likformigt i kroppen, med en halveringstid runt 70 dagar i blod och helkropp – men något längre i huvudet, möjligen på grund av upplagring i håret [1]. Men andelen av oorganisk kvicksilver som lagras i hjärnan är fem gånger så hög efter tiomersal som efter metylkvicksilver [2]. Burbacher et al konkluderar att metylkvicksilver därför inte är lämplig referens för bedömning av risken med kvicksilver från tiomersal. Det förtiger Andersson et al och fortsätter i stället med en massa ovidkommande referenser som helt tydligt rör metylkvicksilver i fisk enbart!
Mängden kvicksilver i Pandemrix är mycket mycket låg, men lägger sig övanpå det kvicksilver som kommer från amalgam i tänderna. Risken är då att ?liten tuva välter stort lass?, dvs att en amalgambärare får besvär i anslutning till vaccination. Flera amalgam-patienter och barn till amalgamspäckade mödrar klagade över långvarig trötthet efter vaccination på den tiden som vaccinerna innehöll tiomersal, något vi sluppit de sanaste åren. Sådana fall märks inte epidemiologiskt.
Jag noterar att bland cirka 200 rapporterade biverkningar efter Pandemrix finns några neurologiska: facialispares (ett fall), parestesi (tre fall), sensibilitetsrubbning (ett fall). Kan det bero på tiomersal?
Referenser
1 Ekman L, Åberg B, Greitz U, Perssson G, Falk R, Snihs J-O. Omsättning av (203)Hg tilllfört som CH3Hg Cl peroralt till människa. Nord Hyg T 1969; 50: 116-7.
2 Burbacher TM, Shen DD, Liberato N, Grant KS, Cernichiari E, Clarkson T. Comparison of blood and brain mercury levels in infant monkeys exposed to methylmercury or vaccines containing thiomersal. Environ Health Perspect 2005; 113:1015-21.
Fredrik Berglund
leg läkare, Sollentuna