Artiklar

Den 20 och 21 november 1999 deltog jag i en konferens i London, ?A Dental and Scientific Conference on Sources, Diagnosis and Treatment of Oral Toxicities?. Den arrangerades av tandläkare John Roberts, en eldsjäl som också står bakom det internationella IAOMT-möte som ska äga rum i Oxford nu i juli (http://envirodental.co.uk/).

Ett 50-tal tandläkare och enstaka deltagare från andra yrkeskategorier följde det välmatade programmet i två dagar. En trevlig bekantskap var Mrs. Angela Kilmartin, grundare av föreningen ?Patients Against Mercury Amalgams?, som hade ett bord där hon sålde trycksaker och en T-shirt med slogans mot kvicksilver (http://dspace.dial.pipex.com/angela.kilmartin/pama/index.htm).

Hjärtmuskelstörning

John Roberts kom i sin inledning in på nyheten för dagen, nämligen att man funnit mycket starkt förhöjda halter av kvicksilver (och antimon) i hjärtmuskeln vid en ganska vanlig hjärtsjukdom som kallas ?idiopathic dilated cardiomyopathy? (IDCM). Den har inte något bra svenskt namn, men det handlar om en hjärtmuskelstörning som leder till förstoring av vänster kammare och ibland till svår hjärtsvikt som till och med kan kräva hjärttransplantation. Hjärtats blodkärl är inte förändrade och orsaken är okänd, även om man i vanlig ordning talar om ?ärftliga inslag? och har förstått att det kan finnas autoimmuna mekanismer bakom. Virus och andra infektioner misstänks kunna starta det hela.

Det finns än så länge bara en undersökning av metaller i hjärtmuskeln vid IDCM, och där fann man Hg 22 000 gånger förhöjt och antimon 12 000 gånger jämfört med kontroller. Ingen motsvarande förhöjning fanns i vanliga muskler hos patienter med IDCM.

Det är förstås en gåta varför just hjärtmuskeln har så otroligt förhöjda värden, och när det gäller antimon är det en gåta varifrån det kommer, eftersom detta inte hör till de metaller vi brukar vara belastade med.

Nu får vi se om andra forskare kan bekräfta fynden. Läs på nätet: http://www.altcorp.com/heartdis.htm .

Dolt bensönderfall

Tandläkaren Stephen Evans delade med sig av sin stora erfarenhet från behandlingen vid den form av dolt bensönderfall som kan uppkomma efter tandextraktioner och bland annat kan ge svåra neuralgibesvär.

Problemet är inte särskilt välkänt, och det är svårt att upptäcka de härdar (kavitationer) som bildas i käkbenet. Mycket få tandläkare är specialiserade på detta. Innehållet i härdarna är mer eller mindre toxiskt. Förebyggs genom att utföra tandextraktioner på rätt sätt, så att läkningen blir fullständig.

Forskning ? Boyd Haley och Curt Pendergrass

Tyngdpunkten i konferensen utgjordes av flera föredrag av professor Boyd Haley och hans medarbetare Curt Pendergrass, biokemister från Lexington, Kentucky.

Haley är särskilt känd för sin forskning om kvicksilvers möjliga roll vid Alzheimers demens (AD), som Mats Hanson skrivit om i nr 4/99. Det som Mats också beskrev om supergiftiga ämnen som bakterier hjälper till att bilda i bl a spalten mellan tand och tandkött vid parodontit behandlades även i London, och ska inte upprepas här.

Haley och Pendergrass talade också om analyser av gifter i rotfyllda tänder (i kanalerna i tandbenet), och om gifterna i kavitationsinnehåll. Analysmetoderna utvecklas snabbt.

Boyd Haley beskrev närmare hur Hg kan skada livsprocesserna i nervceller, t ex genom att störa syntesen av beta-tubulin. Vid Alzheimer finns typiskt s k neurofibrillära härvor i cellerna, och de är uppbyggda av tubulin.

Eftersom det finns ärftliga inslag vid AD (liksom vid de flesta andra sjukdomar), har det väckt stor uppmärksamhet att anlaget för bildning av ett ämne som heter apolipoprotein E (apo-E) visat sig ha betydelse för risken. Det här ämnet finns i olika ärftliga varianter, varav en som inte innehåller aminosyran cystein. Eftersom cystein är svavelhaltigt binder det Hg, och kan på så sätt skydda cellens övriga innehåll mot Hg-skador.

Den som har dubbelt anlag för bildning av helt cysteinfritt apo-E är särskilt oskyddad. Så kan det vara med ärftliga sjukdomar, att således den bästa förebyggande behandlingen inte är att ändra på generna, utan att t ex ta bort Hg från vår inre och yttre miljö! Mer på nätet: http://www.altcorp.com/mercury.htm .

Boyd Haley diskuterade också värdet av C-vitamin för elimination av Hg ur kroppen. Utifrån biokemisk teori ansåg han det vara alldeles klart att mycket stora doser, i praktiken mer än man kan få i sig på annat sätt än genom intravenösa dropp, bör öka utsöndringen av Hg i hög grad. Han betonade dock att det än så länge finns ytterst litet publicerat om hur detta fungerar i klinisk verklighet.

_Per Dalén
Läkare, Viken_

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)