Försäljningen av lågenergilampor trefaldigas nu när glödlampan fasas ut. Det innebär att 75 kilo kvicksilver måste tas om hand varje år. Men en av fem lågenergilampor når aldrig återvinningen.
Miljoner lampor med kvicksilver försvinner
Vart tar lågenergilamporna vägen när de tjänat ut? 80 procent samlas in och går till återvinning, enligt Belysningsbranschens uppskattning. Men var femte är på vift.
Problemet är att varje lågenergilampa innehåller upp till fem milligram kvicksilver, ett av de allra farligaste kända miljögifterna. Och nu ökar försäljningen av lågenergilampor kraftigt.
-?Vi bedömer att antalet fördubblas eller tredubblas på några års sikt nu när glödlampan förbjuds, säger Magnus Frantzell som är vd för organisationen Belysningsbranschen.
Det skulle innebära att cirka 10 till 15 miljoner lågenergilampor årligen säljs om några år. Om insamlingen ligger kvar på dagens nivå, så betyder det att upp till 10-15 kilo kvicksilver inte tas om hand.
Enligt Peter Ingvarsson, som är informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, slängs vanliga glödlampor ibland felaktigt i glasåtervinningen. Nu är han orolig för att lågenergilampor ska gå samma väg.
-?Det kan innebära en betydande riskfaktor, säger han.
Men ännu har inga incidenter inträffat på återvinningsstationerna.
I hushållssoporna då? Nej, enligt branschorganisationen Avfall Sverige, är det än så länge ovanligt att lågenergilamporna hamnar i soppåsen. Det visar en sammanställning av sopanalyser som gjorts i flera kommuner.
-?Vi tror att många lågenergilampor ligger kvar hemma under diskbänken. Nu pågår ett antal projekt runt om i landet som vi hoppas ska göra att fler lampor samlas in, säger Jessica Christiansen, som ansvarar för farligt avfall på Avfall Sverige.
Ett exempel är insamlingsbehållaren Holken som Tekniska Verken i Kiruna har placerat ut i butiker. Ett annat exempel är återvinningsskåpet Samlaren, som utvecklats av Chalmers i samarbete med kretsloppskontoret i Göteborgs stad och återvinningsföretaget Renova.
Fler artiklar av: Charlotta von Schultz
Fakta Farligt för miljön
- 5 miljoner lågenergilampor såldes i fjol.
- 10-15 miljoner säljs årligen på några års sikt.
- 80 procent samlas in idag.
- 1 till 5 milligram kvicksilver finns i en lågenergilampa.
- 1 tsk kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor sjö.
Fakta Gör så här om lågisen går sönder
I en varm lampa förångas kvicksilvret och fyller slutligen hela lampan. Går en sådan lampa sönder tas kvicksilver i gasform lätt upp vid inandning och lagras sedan i kroppen.
Är lampan varm när den går sönder är rekommendationen att stänga alla dörrar, öppna fönstret och lämna rummet. Först efter 20?30 minuter är det riskfritt att gå in i rummet igen.
Då ska du samla in resterna från lampan med hjälp av en kartongbit och torka golvet och andra ytor med en fuktig trasa.
Resterna och även trasan ska sedan läggas i en glasburk med tättslutande lock och förses med en etikett som har texten ?kan innehålla kvicksilver? på. Burken ska lämnas som miljöfarligt avfall.
Om en kall lampa går sönder behöver man däremot inte lämna rummet. Hanteringen sköts annars på samma sätt som med den varma lampan.
Kvicksilvret sprids som små droppar som måste tas om hand. Annars finns det risk för att dropparna långsamt förångas, något som kan ge skador vid inandning.
Enligt de rekommendationer som finns är det viktigt att inte använda dammsugare för att få upp lampresterna.
Risken finns att dammsugaren finfördelar kvicksilverdropparna och att de då sprids ut i luften.
Källa: Kemikalieinspektionen, ELC (Europeiska lampbranschorganisationen