Vid Tandläkarstämman i oktober i år presenterades det nya tandlagningsmaterialet DoxaDent. Materialet har utvecklats av Doxa Certex, ett företag i Uppsala.
DoxaDent är ett keramiskt material, som är formbart och som packas direkt i ?hålet? i tanden, dvs fyllningen av tanden sker lika enkelt som med amalgam. Materialet innehåller inte plast och det behövs inte heller något bondingmaterial eller cement för att binda fyllningen till tanden.
DoxaDent levereras som en ?doxett?, dvs en liten tablett som doppas 10 sekunder i en vätska så att tillräckligt med vatten sugs upp. Därefter placeras doxetten i ?hålet? och pressas ihop så att fyllningen får rätt form. Efter en timma kan patienten belasta fyllningen med tuggning.
En doxett består av kalciumaluminat och oxider. Vid tillsats av vatten upplöses doxetten och stelnar sedan genom en så kallad hydratiseringsprocess. Man kan jämföra detta med den typ av stelning som sker med gips och vanlig byggcement.
DoxaDentfyllningen består efter stelningen i huvudsak av ett kalciumaluminiumhydrat, dvs kalciumoxider och aluminiumoxider som reagerat med vatten. De grundämnen som främst ingår är således kalcium, aluminium, syre och väte. Dessutom ingår även kisel, järn och zirkonium. Den vätska som doxetten doppas i består av vatten med mycket låga halter av alkalisalter. Vätskan uppges inte vara toxisk eller allergiframkallande utan har i det avseendet ungefär samma egenskaper som vanligt saltvatten.
DoxaDent uppges vara ett mycket stabilt material. Den hydratiseringsprocess som nämnts ovan är helt avslutad efter en månad. Fyllningen uppges vara helt stabil efter hydratiseringsprocessen och det hävdas att ingenting avgår från materialet.
Under hydratiseringsprocessen kan emellertid en viss mängd aluminium utsöndras. Aluminiumhalten i saliven uppges emellertid vara som högst 0,003 procent, vilket är mycket lågt.
Efter stelnandet utvidgas en DoxaDentfyllning med 0,05-0,10 procent. Detta gör att fyllningen ansluter tätt till tanden så att det praktiskt taget inte bildas några spalter. Detta är viktigt för att förhindra att bakterier skulle kunna tränga in och ge upphov till karies. DoxaDentfyllningens utvidgning är emellertid inte så stor att sprickor uppstår i tanden. Detta har ju ofta varit fallet med amalgamfyllningar.
Keramiska material anses i allmänhet vara lämpliga att använda för amalgamskadade patienter. Om detta även gäller för DoxaDent är emellertid för tidigt att bedöma, eftersom det ännu finns för få patienterfarenheter. Det kan slutligen påpekas att DoxaDent finns i tre olika färgnyanser.
Gert Brodén