Artiklar

Fria radikaler är inblandade i alltfler sjukdomar och skadliga effekter. Det kommer dessutom fler och fler rapporter om skyddande effekter av antioxidanter.

Att hävda att om man bara äter varierat och ordentligt så får man i sig tillräckligt med vitaminer och behöver inga tillskott, håller inte längre. Man frågar sig vad myndighetrna egentligen tror att det finns i frukt och grönsaker när man skriver: ?Inga belägg för att antioxidanter kan förebygga sjukdom, men frukt och grönsaker kan sannolikt göra det.? (Läkartidn. nr. 5, 1998, 403, referat av SBU-utredning).

Orsaken är givetvis att man stirrar sig blind på ännu så länge ofullständiga och otillräckliga epidemiologiska studier och ignorerar alla biokemiska-, cell- och djurförsök som visar skyddande effekter. Om dessa senare försök gällt möjliga läkemedel som man kunnat tjäna pengar på så skulle man satsat miljarder på att få ut dem i vården. E-vitamin kan man inte ta patent på.

Givetvis vet vi inte ännu allt som ingår i frukt och grönsaker men forskningen på antioxidantområdet går framåt med stormsteg och alltfler produkter går att köpa i pillerform i hälsokosthandeln. Där vill man givetvis ochså tjäna pengar så en sund skepsis är befogad. En god grundregel är säkert att få i sig ett brett spektrum av vitaminet och mineraler och ska man prova något särskilt så ska man inte sluta med bastillförseln. Antioxidanter är faktiskt en fråga om liv och död som bl.a. nedanstående studie belyser:

Betydelse för livslängden

Ökning av livslängden hos bananflugor genom att öka halten mänskligt superoxiddismutas i motoriska nervceller. (Extension of Drosophila lifespan by overexpression of human SOD1 in motorneurons. Nature Genetics 19, 1998, 171-4). Genom genetisk manipulation kan man minska eller öka halten av specifika enzymer, i detta fall SOD, superoxiddismutas, det enzym som tar hand om superoxidradikaler. Man vet att personer med en ärftlig form av amyotrofisk lateral skleros, ALS, har fel halt eller felaktigt SOD. Bananflugor som saknar SOD har en livslängd om ca 3 dagar, jämfört med normalt ca 45. Flugor med extra SOD lever 60-70 dagar. SOD-fattiga flugor har också ökad känslighet för strålning och gifter (paraquat, ett numera förbjudet jordbruksgift som producerar fria radikaler). Ändring av SOD i andra typer av celler än motoriska nervceller har inte alls lika stor effekt, vilket visar att just dessa celler, i alla fall hos bananflugor, har mycket stor betydelse för livslängden.

Det har i media diskuterats att den medicinska forskningen i stor utsträckning utförs på handjur och att resultaten kanske inte alls är speciellt relevanta för kvinnor som sedan är mottagare av de resulterande medicinerna. Det finns emellertid mycket mer betydelsefulla skillnader mellan djur och djur som berör alla människor som behöver mediciner.

Alla vet vid det här laget att antioxidanter har en skyddande effekt mot kemikalier. Man kan manipulera känsligheten experimentellt genom att t.ex. variera hur mycket Evitamin djuren får. Med andra experimentella variationer kan man omvandla ett försök där 90 procent av djuren dör vid bestrålning till att 10 procent dör. Uppenbart måste man hålla kontroll på sådana variationer för att få vettiga resultat.

Skillnader

Nu visar det sig emellertid att franska råttor inte är jämförbara med tyska, inte bara på grund av språket. Man har av tradition tillsatt E-vitamin till djurfodret till en, som man tyckte, lagom halt, Det är bara det att vad man tycker i ett land skiljer sig från vad man tycker i ett annat. Halten Evitamin i djurfodret varierar från 20-30 mg/kg i USA och Frankrike till 63 mg i Sverige (Lactamin) och till 150-200 mg i Tyskland. Detta har en drastisk effekt på känsligheten för olika gifter, infektioner mm. Kycklingar som har en dödlighet på 25 procent vid E.coli infektion vid 43 mg/kg vitamin E, reducerar dödligheten till 2-3 procent vid 300 mg vitamin. På motsvarande sätt förhåller det sig med en rad djurarter, kanin, råtta, mus, hund, och en rad djurmodeller för sjukdomsprocesser: hjärta-kärl, nervskador, njurfunktion, diabetes.

Det förefaller närliggande att i förlängningen fundera på alla andra betydelsefulla vitaminer, selen, zink, mm. Hur mycket skiljer sig djurförsök som är gjorda i ett selenfattigt område från sådana som är gjorda i selenrika, t.ex. Japan? Hur mycket skiljer sig kvicksilvereffekter beroende på selenhalten?

Går man sedan vidare till människa och överföringen av djurförsök till mänskliga förhållanden så inser man utan vidare att komplikationerna och variationerna måste vara ofantliga. Människor går inte på någon enhetlig diet, är inte genetiskt renodlade och är utsatta för en rik variation av kemikalier.

Något att fundera på!

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)