Respekten för kvicksilver var avlägsen på 1800-talet, och långt in på 1900-talet rekommenderades ?gråsalva? som universalmedel mot löss och loppor och mot syfilis.
I en recepthandbok, av Malte Ljungdahl från 1953, som var kurslitteratur i farmakologi när jag studerade medicin, står det att läsa om gråsalvan med cirka 30 procent Hg, som fortfarande rekommenderades till smörjkur mot syfilis hos sjömän, som inte hade tillfälle att få penicillininjektioner när de var till sjöss. Man skulle smörja sig dagligen med 4-8 gram salva på växlande ställen och bada en gång i veckan. Så kunde kuren hålla på någon månad.?
I gamla uggleupplagan av Nordisk Familjebok (1909) står det att läsa:
?Gråsalfva 1. Kvicksilfversalfva, Unguentum hydrargyri, Sv. farm., med. farm., är en så noggrant sammanrifven blandning af metalliskt kvicksilfver (10 delar) med ullfett (adeps lanæ, 2 dlr), bensoe-ister (12 dlr) och talg (6 dlr), att icke ens den minsta kula af kvicksilfver är synlig för blotta ögat.
I svenska militärfarmakopén ingick förr en kvicksilfverrikare gråsalfva, Ung, hydrargyri fortius, som bestod af lika mängd kvicksilfver och fett; men numera finnes äfven i militärfarmakopén blott den form af gråsalfva, som ingår i Sv. farm. Kvicksilfver, på detta sätt ytterligt fint fördeladt, torde, då gråsalfva ingnides noggrant i huden, till någon del kunna genomtränga denna och upptagas i organismen samt åstadkomma både lokala och allmänna verkningar.
En hel del af det på huden i salfveform utgnidna kvicksilfvret öfvergår emellertid i ångform, hvarvid den behandlade kommer att andas in ångorna och på den vägen få kvicksilfver in i kroppen.
Salfvan kan gnidas på tyglappar, som upphängas bredvid den sjuke, och denne får äfven på det sättet kvicksilfvret i sig, likasåväl som ifall lämpliga kvicksilfverpreparat anbringas i tygpåsar, som den sjuke bär närmast inpå kroppen. Sistnämnda förfaringssätt användes numera ibland vid behandling av syfilis.
Gråsalfva nyttjas till ingnidning vid sistnämnda sjukdom samt vidare å vissa slags svullnader af inflammatorisk art för att fördela dem. Gråsalfva nyttjas äfven till utrotande af vissa hud-parasiter, särskildt löss, å de kroppsdelar, som äro beklädda med en rikligare hårväxt.?
Så såg man på Hg när amalgamet redan var väl etablerat i tandvården.
Per Dalén, Viken
leg. läkare