Käksmärta diagnostiseras ofta som trigeminusneuralgi, det vill säga smärta i ansiktsnerven. Smärtan strålar upp mot örat och ögat och i Sverige anses det inte finnas bot för sjukdomen. Trots det tillfrisknar en del efter att infektioner i käkbenet skrapats bort. Här berättar Lisbeth Svensson om en lyckad sådan operation. Över 30 år har hon haft värk i käken och nu har värken försvunnit efter tandläkarbehandling.
Lisbeth Svensson är en av dem som haft långvariga problem med smärta i höger ansiktshalva och som fått diagnosen trigeminiusneuralgi. Hennes problem med kraftiga och återkommande smärtor och bränningar i munnen har funnits i över 30 år.
Problemen kom efter att hon fått en rotfyllning. Hon tog bort den rotfyllda tanden 1998, men det hjälpte inte utan höger ansiktshalva har fortsatt att smärta. För åtta veckor sedan fick Lisbeth komma till en tandläkare som skrapade bort infektionen som fanns kvar i käkbenet.
- Det känns som om jag fått ett nytt liv, säger den nu 75-åriga Lisbeth. Förbättringen fortsätter med minskad värk och bränningarna i munnen har faktiskt helt försvunnit. Framför allt känner jag mig piggare, säger hon.
Behandlingen är ingenting som vanliga tandläkare i Sverige gör och därför har Lisbeth fått betala hela behandlingen själv. Nu hoppas hon att förbättringen håller i sig. Om inte behöver hon göra om behandlingen.
De svenska nationella riktlinjerna för trigeminusneuralgi tar tyvärr inte upp problem med käkinfektioner som en av flera orsaker till diagnosen. Det gör att käkinfektioner sällan behandlas och patienter lever därför med kraftig smärta helt i onödan.
Mer forskning om infektioner inuti käkbenet behövs. I USA och Tyskland finns forskare som länge studerat käkbensinfektioner och riskerna för både trigeminusneuralgi och allmänpåverkan.