- Hälsa
- Politik

Äldres tandhälsa blir allt viktigare i takt med att fler behåller tänderna hela livet. Ändå tas tandhälsan sällan upp i de riktlinjer myndigheterna utarbetar och vård och omsorg har sällan tandhälsan i fokus, trots att många sjukdomar har sitt ursprung i försämrad tandhälsa. Det finns mycket att göra för att lyfta tandvårdsfrågorna till den nivå som behövs i vård och omsorg.
Äldre har ofta kvar sina egna tänder livet ut. Det ställer andra krav än för bara några årtioenden sedan då flertalet hade proteser. Dem la omsorgspersonalen i ett glas och i bästa fall borstades de rena. Nu ställs helt andra krav i äldreomsorgen med tandborstning och munhygien.
Att äldreomsorgspersonalen har skyldighet att se till munhälsan är numera tydligt, men många inom äldreomsorgen har inte utbildning eller kunskap om vikten av att se till att äldres tänder borstas. Helt klart slarvas det en hel del, men det är i alla fall något som uppmärksammas alltmer.
Värre är det med kosten, som ju har stor betydelse för tandhälsans liksom de många läkemedel äldre får som förstör tänderna. Mer kunskap behövs och större engagemang för att tänderna ska bli del av vården och omsorgen om äldre. Om man inte har så många egna tänder kvar är det särskilt viktigt att behålla dem.
Livsmedelsverket och Socialstyrelsen tar mest upp aspekten med risk för undernäring hos äldre och det är så klart viktigt eftersom även tänderna försämras om salivens näringsinnehåll är lågt. Men att uppmuntra äldre att småäta och ta mellanmål med mera så att matintaget sker minst åtta gånger per dag är ingen bra rekommendation för tänderna. Om risk för undernäring finns kanske det är bättre att ge näringsriktig mat plus kosttillskott fem gånger om dagen.
Tidigare gjordes försök i flera regioner med farmaceuter som såg över medicinförskrivningen om en patient hade mer än tre mediciner. Farmaceuten kan också se över om de finns risk för tandskador och eventuellt kan medicinen bytas ut mot en mindre skadlig sådan. Många näringsdrycker innehåller socker och det är också tveksamt med tanke på tänderna.
Det man vet är att många äldre har brist på D-vitamin och vitamin B12 och sådana kosttillskott behöver tillföras och det görs också. Åtminstone rekommenderas vitamin D som tillskott till äldre. Men när det gäller tänderna behövs också magnesium, fosfater och andra mineraler och brist på dessa leder ofelbart till karies. C-vitamin är viktigt för tandköttets välbefinnande. Rekommendationerna behöver alltså utökas till att även gälla tandhälsan. Tänderna är faktiskt en del av kroppen.
Till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvården
Till Socialstyrelsens riktlinjer om äldres hälsa
Till broschyr om riktlinjer för äldres måltider